Készíts savanyú káposztát házilag: mutatjuk a lépéseket

kaposzta-savanyitas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A savanyú káposztát önmagában és köretként is nagyon szeretjük: nyersen kitűnő vitaminbomba a szervezetnek, húsok mellé pedig kiváló kísérő lehet, akár többféle formában is.

Igaz, hogy a vecsési savanyúságokkal nehéz, de inkább lehetetlen versenyezni, házi vitaminbombát ettől függetlenül mi is tudunk készíteni káposztából. Most pedig a házi savanyúkáposzta-készítés rejtelmeibe fogunk betekintést engedni.

A savanyú káposzta mezei fejes káposztából készül, amit könnyűszerrel megvásárolhatsz az üzletekben vagy a piacon is akár.

A savanyú káposzta készítéséhez, hogyha azt ipari mennyiségben terveznéd, méretes fahordókra vagy cserépedényekre lenne szükség, ám mivel valószínűleg csak a családi ellátmányt fedeznéd belőle, így ennél egyszerűbb eszközökkel is megvalósíthatod a tervedet.

kaposzta-savanyitas

A folyamat

Az elkészítéshez 1 fej fejes káposztára, durva szemű sóra, babérlevélre, szemes borsra és borókabogyóra lesz csupán szükség. 

  • A káposzta külső leveleit szedd le, a káposztatorzsát pedig vágd ki. A káposztát gyaluld le szálasra, vagy ha nem bízol a gyalu és a kezed közti együttműködésben, akkor akár késsel is felvághatod, nagyon vékony csíkokra. Ezután mosd meg jól és csepegtesd le. 
  • Válassz ki egy mély edényt, akár műanyag is lehet, amit bélelj ki a káposzta külső leveleivel. 
  • Ezután kezdődik a rétegezés: egy réteg gyalult káposztát hints meg sóval, tegyél rá néhány szem fekete borsot, pár borókabogyót, végül pedig 1-2 db babérlevelet. Ezt a rétegezést ismételd meg egészen addig, amíg el nem fogy a káposzta. A legfelső réteget sózd meg.
  • A trükk ezután következik. Tegyél egy tiszta vászonkendőt a tálra, majd helyezz rá egy edényfedőt, ami kisebb, mint a tál maga, így be tudja fedni a káposztát. Ezután súlyozd le a fedőt, vagyis tegyél rá valamilyen nehezéket, így a káposzta ki tudja adni a levét, és folyamatosan a lé alatt marad. 
  • Ha jól dolgoztál, akkor a káposzta másnapra levet enged, és akkor lesz az igazi, ha a lé ellepi már a káposztát is.

Az erjesztés folyamata kb. 3 hétig tart. Ez idő alatt a káposztát hűvös, száraz helyen kell tartani, amire kiváló lehet egy kamra vagy egy garázs is. 

kaposzta-savanyitas

A folyamat lényege ebben a három hétben, hogy a káposztában tejsav képződik, ami megadja a savanyú káposzta jellegzetes ízét. 

A savanyítás végeztével a tetején képződő habot szedd le róla, akár le is öblítheted, majd csavard ki a káposztát és voilà, kész is a konyhakész savanyú káposzta, avagy a házi vitaminbomba. Csak ki kell porcióznod kis csatos üvegekbe. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon