Mitől lesz igazán finom a kotyogósban főtt kávé? Nem csak a kávé a lényeg

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Mokka Expresst 1933-ban találta fel egy olasz mérnök, Alfonso Bialetti, forradalmasítva ezzel az otthoni kávéfőzést. A nálunk csak kotyogósként elhíresült, jellegzetes formájú, ezüst színű kávéfőző a mai napig nagy népszerűségnek örvend, de vajon helyesen használjuk-e?

A kotyogós működése

A kávéfőző alsó részébe tett - forró - víz a melegítés hatására gőzzé válik, és így hatol át a filterbe tömörített kávérétegen. A nagy nyomás hatására a kávéban lévő beltartalmi értékek, mint a koffein vagy az illóolajok, hatékonyan oldódnak ki, és a lecsapódó víz jellegzetes ízt, illatot és színt kap.

Az így elkészült ital egyértelműen a klasszikus eszpresszóra hajaz. De ahhoz, hogy az extrakció valóban jól sikerüljön, és egy jó kávét kapjunk, be kell tartani néhány alapszabályt.

Első lépés: a víz előmelegítése

Hosszú éveken át főztem kotyogósban kávét, de soha nem melegítettem neki elő a vizet. Ezért volt hát a furcsa, égett, keserű íz, amit csak a kotyogós íznek hívtunk. Ha ugyanis a víz, amit a kávéfőzőbe töltünk, hideg, a kávé nem le-, hanem megfő, sőt tulajdonképpen megég.

Ha tisztában voltunk vagy jöttünk ezzel, a vizünk meleg, és be is töltöttünk a kotyogós aljába, akkor továbbléphetünk, és a filter precíz behelyezése után jöhet a kávé betöltése.

gettyimages-495915087

Na igen, a kávé

Ingoványos talaj. Ha nem vesszük túl komolyan magunkat, közepes minőségű szemes kávét daráljunk le, ne extrán finomra, és a friss őrleményt főzzük le azonnal. Abban az esetben azonban, ha a házi kotyogós kávéfőzésből a maximumot akarjuk kihozni, akkor ennyi nem lesz elegendő.

Csak annyit mondok, hogy a 4000 forintos házi darálónkkal, amivel a mákot is daráljuk a bejglibe, soha nem fogjuk tökéletesre őrölni a kávét. Ha van rá lehetőségünk, menjünk el egy kávészaküzletbe, vagy egy specialty kávékatkínáló kávézóba, ott mondjuk el, hogy a kotyogósunkba lesz, őröljék le nekünk, szaladjunk vele haza és – egy kis ismétlés – a víz előmelegítése után lássunk neki a következő fázisnak.

A kávé hozzáadása

Töltsük meg a fémfiltert kávéval, az ujjunkkal távolítsuk el a feleslegest. Ne tömörítsünk, még véletlenül se. Finom ütésekkel egyengessük el az őrleményt. Ennyi.

Majd tekerjük rá a kávéfőző felső részét. Ne felejtsük el, hogy az alsó rész a forró víztől átmelegedett, ezért egy konyharuha segítségével tekerjük össze. Tegyük a tűzhelyre, közepes lángra.

gettyimages-1077575634

A főzés technikája

A kotyogós tetejét nyitva kell hagyni, így könnyedén nyomon követhetjük a folyamatot. A kávé először csak szivárog, majd finoman fröcskölni kezd, végül a kifolyás állandóvá válik. Ekkor már lecsukhatjuk a kotyogós tetejét és levehetjük azt a tűzhelyről.

Mielőtt azonban kitöltenénk a kotyogósban tökéletesen lefőtt kávénkat, a kávéfőző aljára tekerjünk egy hideg vízzel átitatott konyharuhát, hogy ezzel megállítsuk az extrakciót. A kávé ugyanis attól is keserűvé válhat, ha túl sok ízanyag oldódik ki a főzés során. Amint a kávé kifolyása megállt, távolítsuk el a vizes ruhát. 

Élvezzük az így elkészült remekművet!

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük