![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mitől lesz igazán finom a kotyogósban főtt kávé? Nem csak a kávé a lényeg
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A Mokka Expresst 1933-ban találta fel egy olasz mérnök, Alfonso Bialetti, forradalmasítva ezzel az otthoni kávéfőzést. A nálunk csak kotyogósként elhíresült, jellegzetes formájú, ezüst színű kávéfőző a mai napig nagy népszerűségnek örvend, de vajon helyesen használjuk-e?
A kotyogós működése
A kávéfőző alsó részébe tett - forró - víz a melegítés hatására gőzzé válik, és így hatol át a filterbe tömörített kávérétegen. A nagy nyomás hatására a kávéban lévő beltartalmi értékek, mint a koffein vagy az illóolajok, hatékonyan oldódnak ki, és a lecsapódó víz jellegzetes ízt, illatot és színt kap.
Az így elkészült ital egyértelműen a klasszikus eszpresszóra hajaz. De ahhoz, hogy az extrakció valóban jól sikerüljön, és egy jó kávét kapjunk, be kell tartani néhány alapszabályt.
Első lépés: a víz előmelegítése
Hosszú éveken át főztem kotyogósban kávét, de soha nem melegítettem neki elő a vizet. Ezért volt hát a furcsa, égett, keserű íz, amit csak a kotyogós íznek hívtunk. Ha ugyanis a víz, amit a kávéfőzőbe töltünk, hideg, a kávé nem le-, hanem megfő, sőt tulajdonképpen megég.
Ha tisztában voltunk vagy jöttünk ezzel, a vizünk meleg, és be is töltöttünk a kotyogós aljába, akkor továbbléphetünk, és a filter precíz behelyezése után jöhet a kávé betöltése.
![gettyimages-495915087](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290897/29089747_ed8a4886848fd3ea550d603b9decbcaf_wm.jpg)
Na igen, a kávé
Ingoványos talaj. Ha nem vesszük túl komolyan magunkat, közepes minőségű szemes kávét daráljunk le, ne extrán finomra, és a friss őrleményt főzzük le azonnal. Abban az esetben azonban, ha a házi kotyogós kávéfőzésből a maximumot akarjuk kihozni, akkor ennyi nem lesz elegendő.
Csak annyit mondok, hogy a 4000 forintos házi darálónkkal, amivel a mákot is daráljuk a bejglibe, soha nem fogjuk tökéletesre őrölni a kávét. Ha van rá lehetőségünk, menjünk el egy kávészaküzletbe, vagy egy specialty kávékatkínáló kávézóba, ott mondjuk el, hogy a kotyogósunkba lesz, őröljék le nekünk, szaladjunk vele haza és – egy kis ismétlés – a víz előmelegítése után lássunk neki a következő fázisnak.
A kávé hozzáadása
Töltsük meg a fémfiltert kávéval, az ujjunkkal távolítsuk el a feleslegest. Ne tömörítsünk, még véletlenül se. Finom ütésekkel egyengessük el az őrleményt. Ennyi.
Majd tekerjük rá a kávéfőző felső részét. Ne felejtsük el, hogy az alsó rész a forró víztől átmelegedett, ezért egy konyharuha segítségével tekerjük össze. Tegyük a tűzhelyre, közepes lángra.
![gettyimages-1077575634](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290896/29089677_a308f5c70ed503bc5824f67274de5a31_wm.jpg)
A főzés technikája
A kotyogós tetejét nyitva kell hagyni, így könnyedén nyomon követhetjük a folyamatot. A kávé először csak szivárog, majd finoman fröcskölni kezd, végül a kifolyás állandóvá válik. Ekkor már lecsukhatjuk a kotyogós tetejét és levehetjük azt a tűzhelyről.
Mielőtt azonban kitöltenénk a kotyogósban tökéletesen lefőtt kávénkat, a kávéfőző aljára tekerjünk egy hideg vízzel átitatott konyharuhát, hogy ezzel megállítsuk az extrakciót. A kávé ugyanis attól is keserűvé válhat, ha túl sok ízanyag oldódik ki a főzés során. Amint a kávé kifolyása megállt, távolítsuk el a vizes ruhát.
Élvezzük az így elkészült remekművet!
Fotó: Getty Images