Ne öntsd ki a krumpli főzővizét: levesek és mártások készítésénél is hasznát veheted

kfvcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumpli főzővize tele van értékes tápanyagokkal és ízekkel, ezért vétek lenne kiönteni, főzés során még bőven hasznát lehet venni.

Érdemes a nagymamáktól tanulni, hisz mindenhez értenek, mindig el lehet lesni tőlük valamilyen okosságot, amelynek hála sokkal élvezetesebb lesz a sütés, főzés, még a legegyszerűbb praktikák is csodát tesznek az ételekkel.

Elődeink nem a divatnak hódoltak, egyszerűen nem volt ínyükre a kuka száját etetni, mindent igyekeztek újrahasznosítani, még a zöldségek, tojás és a tészta főzővizét sem öntötték ki, hanem okosan felhasználták. A tészta főzővizével, hála a gasztroműsoroknak, ma már szinte mindenki szívesen főz.

kfvct1

A burgonya főzővizét sem szabad kiönteni. Gondolj csak bele, legyen szó krumplipüréről, rakott krumpliról, gnocchiról, a burgonyát mindig elő kell készíteni, bő vízben megfőzni. Az értékes levet sok háztartásban a mosogatóba öntik, pedig a krumpli főzővize tele van értékes anyagokkal és ízekkel.

Mártások és raguk

A tészta főzővizéből szinte mindig félretesz az ember egy-két merőkanállal, mert a szószba mindig jól jön egy kevés. Ez a krumpli főzővizére is igaz, keverheted mártásokba, ragukba, hisz a krumpliban található keményítő belefő a lébe, így természetes sűrítőanyagként funkcionál. 

kfvct2

Kenyérsütés

Mitől is lesz foszlós a házi pékáru, legyen az zsemle vagy vekni? Például a krumpli főzőlevétől. Sokkal puhább lesz, jobb állagot ad az otthon készült pékárunak.

Levesek és főzelékek

A leszűrt lé bátran kerülhet bármilyen levesbe, sokkal ízletesebb lesz tőle, még a legegyszerűbb zöldséglevest is feldobja. A legjobban krémlevesekbe illik, érdemes brokkoli-, fokhagyma- vagy sütőtökkrémlevesbe csempészni. Keményítőtartalma miatt főzelékek sűrítésére is lehet használni.

kfvct3

Mire lehet még használni?

Házi kedvencek száraz tápjába is keverhető, ha a kutya vagy a macska nem szereti az eledelt, a krumpli főzővizével kívánatosabbá teheted számára. Akkor is ajánlott az állateledelhez adni, ha kis barátod fogproblémával küzd, úgy könnyebben tudja elfogyasztani az ételt.

Ezüst fényezésénél is kipróbálhatod, rakd az ezüstöket a kihűlt lébe 10 percig, hagyd benne állni, majd súrold meg és vedd ki, az eredmény szemmel látható lesz.

kfvct5

Szobanövények öntözésénél is használhatod, kiváló tápoldat, de csak akkor, ha a vízbe nem került só. A krumpli főzővizében található tápanyagok jót tesznek a növénynek, segítik a fejlődésben.

Nem csak a krumpli, tojás vagy a tészta főzővizét érdemes újrahasznosítani, a csülök főzőlevére is szentelj figyelmet. Az ízgazdag léből ínycsiklandó bableves készülhet, de mártásokba keverve is ki lehet próbálni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük