Szuper módszer a legjobb házi kenyérhez, lustáknak
Dagasztás helyett

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Házilag kenyeret sütni egyáltalán nem nagy dolog, csak néhány apró trükk és sok türelem kell hozzá, és simán túl lehet szárnyalni a sarki kisbolt kínálatát. Biztosan elképesztő kihívásnak gondolják a házi kenyérsütést, órákig tartó macerának, amelyhez nemcsak zseninek, de karizmok tekintetében is kirívó tehetségűnek kell lenni. Pedig nem, mindez nem szükséges, el is mondjuk, miért.

Dagasztani fárasztó

A legtöbb dagasztás nélküli kenyér recept nagyon kevés élesztővel, hosszú, általában egész éjszakán át tartó kelesztéssel készül. Kovász híján ez a lehető legjobb módszer, amivel házilag kenyeret lehet sütni. Ezek a receptek általában egyszerű keveréssel készülnek, a tésztával utána semmiféle teendő nincs.

A dagasztást mindenki szívesen kihagyja, hiszen valóban nagyon fárasztó, hosszadalmas és nehéz, fizikailag megterhelő munka. A kenyér szerkezete viszont sokkal szebb lesz, a cipó pedig magasabb, ha picit rásegítünk a glutén és az élesztő közös munkájára. Szerencsére van egy módszer, ami legalább olyan hatékony, de kifejezetten kímélő.

Hajtogatás

A módszer a tészta hajtogatása, amellyel a dagasztáshoz hasonló módon juttatunk levegőbuborékokat a tésztába úgy, hogy közben aktiváljuk a búzában található sikért, így alakulnak ki a hálós szerkezetek, amely a kenyeret felépíti.

Bár a dagasztást sokan géppel végzik, ez a módszer azért is hatékonyabb, mert a kezünk melege kiegyenlíti a tésztán előforduló hőkülönbségeket, és egyenletesen langyos marad a kelő kenyér tésztája. Csak néhány mozdulatba kerül, bár igaz, hogy ezt a néhány mozdulatot többször is el kell végeznünk. Összességében így sem lesz a befektetett munka tíz percnél több.

hajtogatas2 1 1

A mozdulatok

Ehhez a bekevert tésztát - a recept által előírt arányú liszt, víz, élesztő és só keverékét - előbb a deszkán vagy a kelesztőtálban kicsit pihenni hagyjuk. Ha kipihente magát, vizes kézzel megragadjuk az alsó felét, kinyújtjuk, de csak addig, míg engedi, ne hagyjuk elszakadni, és ráhajtjuk a tetejére. Fordítunk a tálon vagy a deszkán, amin a tészta pihen körülbelül 45 fokot, és újra megfogunk egy darabot az aljából, és a tetejére hajtjuk.


Ezt a műveletet a kelesztés első órájában jó, ha körülbelül tízpercenként elvégezzük. Minden kenyér egészen más lesz, ha ezzel a módszerrel készül. Akinek a folyamat így leírva nehezen követhető, nézze meg hogyan csinálja a kenyérhajtogatást az egyik legmenőbb amerikai kézműves pék, Ken Forkish:

 Fotók: Ács Bori

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon