![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz tökéletes az otthon sült lángos: krumplival dúsítva még puhább a tészta
![lángos](https://kep.index.hu/1/0/4320/43205/432057/43205708_3297918_bf04d6d7c0db36704aeb30986d98ad38_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A házi lángos tésztájába kerülhet krumpli vagy kefir, a hagyományos verzión kívül pedig akár töltve is el lehet készíteni a kedvelt magyar street foodot.
A hazai specialitás kedvelt utcai étel, a strandszezon kötelező finomsága, de piacon is jólesik elfogyasztani, vagy egy meleg napon.
A lángos sikere töretlen, már a határt is átlépte, New Yorkban is imádják. A kelt tésztás finomságot hagyományosan fokhagymás olajjal vagy sajtos-tejfölös feltéttel kínálják, de simán is élvezet belőle minden harapás.
Mivel a gasztrotrendek folyamatosan változnak, így a lángost is többféleképpen újragondolták. Van olyan recept, ahol a tésztába plusz alapanyagként krumpli, kefir, joghurt vagy tejföl kerül. A feltétek terén is sokkal változatosabb lett a lángos, míg a ’80-as, ’90-es években a sajtos számított extrább, gazdagabb verziónak, ma már dinsztelt káposzta, kolbász, sonka, sőt még bolognai ragu is kerülhet a tésztára. A bőséges feltéttel megpakolt lángosok mellett töltött verziók is kaphatók ma már a kínálatban. A töltött lángosok közül a virslis és a káposztás a nagy favorit.
![lct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4311/43110/431100/43110042_71d3513f88610891d1b3e8cae3e64b41_wm.jpg)
Hamarosan kezdődik a vakáció, indul a Balaton szezonja, ez pedig azt jelenti, mindenki lángost fog enni. Persze jó lángost nem csak a magyar tengernél kóstolhatsz, korábban már írtunk róla, hogy Budapesten hol árulják a legfinomabbakat, most pedig arról informáljuk a kedves olvasókat, hogy otthon miként tudnak tökéletes lángost alkotni. A finomság akkor az igazi, ha kívülről szép aranybarna, harapásra ropogós, a belseje foszlós, puha, nem tocsog olajban és nem esik szét.
Krumplit a tésztába!
A lángos hagyományosan kelt tésztával készül, nem igényel semmi pluszt, de érdemes néhány szem főtt burgonyával gazdagítani, mivel sokkal puhább, foszlósabb lesz tőle a tészta belseje. A burgonyának köszönhetően jobb lesz a tartása, sütésnél nem fog szétesni. Persze más is kerülhet a tésztába, népszerű a kefirrel, joghurttal vagy tejföllel készült változat, ezektől is sokkal jobb lesz a textúrája.
![lct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4311/43110/431100/43110044_c2df9ef68b60c5705167d926706842db_wm.jpg)
A krumplit két módon adhatod a masszához, puhára főzve vagy párolva, tört formában hidegen, de krumplipürét is készíthetsz belőle tejjel vagy tejszínnel keverve. A lágy, ragadós tésztát mindig olajjal kikent edénybe helyezd, úgy keleszd a duplájára.
A kefires lángos érdeme, hogy a begyúrt tészta napokig eláll a hűtőben, ráadásul ha szeretnéd, vastagabbra is húzhatod, mert a kefirtől puha lesz a tészta, nem lesz nehéz vagy tömény.
Formázás és sütés
A szépen megkelt tésztát mindig olajjal enyhén kikent felületre borítsd, szaggass belőle egyforma méretű gombócokat és letakarva pihentesd egy kicsit. Ez a mozzanat inkább receptfüggő, sütőporos változatoknál nem szokta igényelni a tészta a pihentetést.
![lct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4311/43110/431100/43110070_b2a8cf78ff197745246814942f028461_wm.jpg)
A fényes tésztagombócokat a profik a levegőben húzzák ki, de ha nem vagy biztos a dolgodban, félsz, hogy elszakad, akkor olajos felületen, olajos kézzel dolgozz vele. A tészta nyújtásánál mindig középről haladj kifelé.
A lángost forró, bő olajban süsd aranybarnára, ha hagytad rendesen megkelni, akkor sütésnél nem fogja megszívni magát olajjal a tészta.
Ha megjött a kedved a lángoshoz, mutatjuk a kedvenc receptjeinket:
- Zabpehelylisztes lángos
- Kefires lángos
- Krumplis lángos
- Káposztás-kolbászos lángos
- Baconös chipotle lángos
- Hűtőben kelesztett lángos
Fotók: Getty Images