Erre figyelj, hogy tökéletesen süss lazacot – 5 egyszerű tanács, hogy ne rontsd el

lazac grillezés cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lazacot többféleképpen lehet sütni, fóliába csomagolva, nyárson, csak úgy magában, mindenhogyan finom lesz, csak néhány szabályt kell betartani.

Ha már grillezünk, ne csak húst vagy zöldséget tegyünk a rácsra, hanem halat is. A lazac ma már nem számít luxuscikknek, ennek ellenére még mindig keveset eszünk belőle. Példának okáért egy jó barátom, aki hobbihorgász és az átlagnál több halat fogyaszt, nem evett még lazacot. A lazac ugyan kicsit drágább, mint a csirkehús, de a marhánál jóval olcsóbb. Az íze pedig különleges, emellett tele van omega-3 zsírsavakkal. 

Úgyhogy grillezésre, méghozzá lazacgrillezésre fel. Lazacot sütni nem nehéz, de ahhoz, hogy biztosan sikerünk legyen, néhány dologra ügyeljünk már a vásárlásnál, valamint a sütésnél. Ha ezeket betartjuk, biztos nem szárad ki a hal, és aki először kóstolja, annak is nagy élmény lesz. 

Előkészületek

Vásárlás

Mindig friss lazacot vásároljunk, és ha nem filét vettünk, szabadítsuk meg a szálkáitól. Húzzuk végig az ujjunkat a lazacon úgy, hogy az ujjunkkal óvatosan nyomjuk be. Ha szálkát érzünk, húzzuk ki. Szálkamentes lazaccal egyrészt sokkal könnyebb dolgozni, illetve az evésnél sem lesznek kellemetlenségeink. Azért ha tehetjük, vegyünk inkább filét, de akkor is ellenőrizzük sütés előtt. 

Legyen forró és tiszta a rács

A grillrácsot mindig melegítsük fel, mielőtt rátesszük a halat. A magas hőmérséklettől a hal kicsit karamellizálódik és füstösebb aromát kap, nem beszélve arról, hogy a halon a grillrács lenyomata nagyon mutatós lesz. Ami még fontosabb, a forró grill miatt a hal nem szárad ki és nem tapad hozzá a rácshoz. Mielőtt sütni kezdünk, alaposan tisztítsuk meg a grillrácsot, ehhez használjunk erős grillkefét. Ha a tisztítással végeztünk, kenjük meg növényi olajjal, majd forrósítsuk fel. 

grillezett lazac belső

Sütés - Bőrrel vagy anélkül?

Érdemes a lazacon rajta hagyni a bőrét, mert egyrészt megvédi a halat a kiszáradástól, ízt ad neki, valamint egy természetes grillserpenyőként működik, ami megakadályozza, hogy a hal szétessen. A grillezést a "húsos" oldallal kezdjük, majd fordítsuk meg. Amikor a lazac mindkét oldala megsült, a hús és a bőr közé nyúljunk be egy fém spatulával, így könnyen el tudjuk róla távolítani. De ha valaki szereti, nyugodtan hagyja rajta a ropogós bőrt. 

Meddig süssük?

A lazacot inkább csak túlsüthetjük, alul nem. Míg a nem eléggé átsütött csirkétől komoly betegségeket kaphatunk, a nyers lazac (feltéve, ha teljesen friss) ehető, gondoljunk csak a sushira. Az általános gyakorlat, hogy egy két és fél centiméter vastag lazacot 3-4 percig süssünk oldalanként. Akkor tudjuk, hogy a hal megsült, ha nem átlátszó és könnyen szétesik, ha villával megnyomkodjuk. Semmiképpen ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszárad.

Fűszerezés

A lazac önmagában is finom, nem érdemes túlfűszerezni. Egy kevés só és zöldfűszer pont elég rá. Köretnek elég egy egyszerű zöldsaláta is vagy esetleg újkrumpli vagy rizs, de semmiképpen ne legyen hangsúlyosabb ízvilágú, mint a lazac. Citromot vagy lime-ot viszont mindig tegyünk a tálra, nagyon jól kihozza az ízét. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük