Ne dobd ki a maradék panírt: 4 ötletet mutatunk, mit kezdj vele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A frissensültek készítésénél gyakori eset, hogy a hús bundájának alapanyagaiból marad valamennyi, mielőtt azonban kidobnád a felesleget, érdemes elgondolkodni rajta, hasznát tudod-e venni a panírnak.
Mindig öröm, ha rántott finomság kerül az asztalra, igaz, a készítésük már nem annyira nagy móka. Különösen a panírozás része kellemetlen, főleg akkor, ha sok húst vagy zöldséget kell megforgatni a zsemlemorzsában.
A bundázás során gyakran előfordul, hogy a panír alapanyagaiból bőven marad a tálkákban, a megmaradt lisztet, tojást és zsemlemorzsát pedig nem szívesen dobja ki az ember. A nagymamáknak meg se fordul a fejükben a pazarlás, rutinszerűen tudják, mit érdemes kezdeni a megmaradt alapanyagokkal, érdemes tőlük tanulni. A mamák leleményességét követve, most megosztjuk veled, mit kezdhetsz a rántott hús maradék panírjával.
Köret
Pampuska vagy üreske, rengeteg néven nevezik a maradék panírból készült lepényt, a masszát olajban sütik aranybarnára. Van, aki csak a maradék lisztet és tojást keveri egybe, ízesíti a masszát, ízlés szerint fűszerezi, vagy friss, finomra aprított zöldfűszerekkel dobja fel. A maradék zsemlemorzsát is bele lehet keverni a masszába, az így készült tészta főzelékfeltétnek tökéletes.
A tojás és a liszt maradéka akár még nokedlinek is jó lehet, szükség szerint pótolva a hiányzó alapanyagokkal. A nokedlit kínáld köretként pörkölt mellé. Ha a roma konyha fúziós kedvencét is megkóstolnád, a nokedlit rántott hússal és lecsóval szedd a tányérra, érdemes kipróbálni.
Levesbetét
Ha összekevered a maradékot, akkor a masszából érdemes golyókat formálni, amelyeket a fagyasztóban eltehetsz későbbre, levesbetétnek tökéletes lesz. Persze a jól formázható massza érdekében mindig adj még lisztet vagy tojást a maradékhoz.
Töltött falatkák
Az összekevert, formázható masszát nyújtsd vékonyra, helyezz a belsejébe sajtot vagy virslit, majd formázd golyó alakúra, forgasd morzsába, és süsd ki forró olajban a töltött labdát.
Ha csak tojás marad
Készíts belőle tojásfasírtot: első lépésként a maradékhoz adj még szükség szerint tojást, fűszerezd, majd mehet bele zsemle vagy prézli. A kisült fasírt rántott húsos vagy sonkás szendvicsbe pakolva is tökéletes.
Fotók: Getty Images