Meddig tárolható a hús a fagyasztóban? Azt is elmondjuk, hogy tedd el
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Húsok tartósítására a mélyhűtő a legjobb választás, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy a fagyasztóba rejtett termékek nem raktározhatók a végtelenségig.
Tartósítás szempontjából a jégszekrény verhetetlen. Szinte bármit lehet benne tárolni, elfér benne a maradék főtt étel, kenyér, zöldségek, gyümölcsök és hús is.
A húst nyersen szokás fagyasztani, de az is előfordul, hogy a maradék sült vagy főtt hús kerül jégre. A mélyhűtőben sokáig gond nélkül elvannak, de mindegyik más időintervallumig tárolható. Ezt pedig nem szabad félvállról venni! Egy idő után bizony kellemetlen lesz a lefagyasztott hús állaga, és az íze is veszít az élvezeti értékéből.
A baromfi és a vadhús akár egy évig is el van a fagyasztóban, de a belsőség esetében már más a helyzet. A máj érzékeny alapanyag, fagyasztva csak rövid ideig, körülbelül 2 hónapig tárolható.
Fontos, hogy ha tele szoktad pakolni a fagyasztót hússal, akkor mindig kiporciózva, felcímkézve küldd jégre. Jól láthatóan tüntesd fel, mit csomagoltál fagyasztózacskóba, és mikor tetted el. A mélyhűtő a kényelmet szolgálja, nincs mindig idő a vásárlással foglalkozni, jó, ha van kéznél főznivaló, de ezek tárolására figyelj. Azt se felejtsd el, amit egyszer kivettél a mélyhűtőből, azt nem szabad visszatenni, újrafagyasztani.
Húsok fagyasztási ideje
- A csirkehús jól bírja a fagyasztást, alkatrészeire szedve 9 hónapig tárolható, egészben 1 évig, az aprólék pedig 2-3 hónapig.
- A pulykahúsra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a csirkére.
- A sertéshús sokáig tárolható fagyasztóban, 1 évig is elraktározhatod.
- A vadhúsokat is sokáig, akár 1 évre is lefagyaszthatod.
- A marha 10-12 hónapig fagyasztható.
- A darált húsok 3-4 hónapig bírják a jégbörtönt.
- A húslevesből megmaradt főtt húst vagy sültet is jégre lehet tenni. A főtt akár 6 hónapig, a sült 1-2 hónapig tárolható a fagyasztóban.
- A hal már sokkal érzékenyebb, a zsírosabb fajták 2-3 hónapot, a soványok 6 hónapig tárolhatók a fagyasztóban.
- A sütni való kolbász 1-2 hónapig őrzi meg élvezeti értékét a fagyasztóban. A hurka pedig 8-12 hónapig.
- A felvágottakat és a szalonnát is lehet fagyasztóban tárolni 1-2 hónapig.
Fotók: Getty Images