Így tisztítsd a mikrót gőzöléssel: ezzel a módszerrel rengeteg időt spórolsz

Mikro tisztitasa c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mikró tisztítása nem sorolható a kedvenc elfoglaltságaink közé, azonban létezik egy szuper gyors és hatékony módszer, amellyel öröm lesz a takarítás.

A mikró takarítása sokszor fejtörést okoz, hiszen a zsírfoltokat és az odaszáradt ételmaradékokat nem kellemes és nem is könnyű eltávolítani.

Sok módszer kering az interneten, amelyek egyszerű és gyors megoldást ígérnek úgy a sütő és a tűzhely, mint a mikró megtisztítására. Természetesen a már klasszikusnak mondható ecet és szódabikarbóna a mikró esetében is ütős páros lehet, a belőlük kikevert hatásos súrolószerrel azonban további suvickolás is jár, amely nem a legkellemesebb elfoglaltság.

Szerencsére létezik olyan módszer is, amellyel nem kell órákon keresztül nyakatekert pózokban ácsorognod, és mosogatószivaccsal a kezedben a mikrót sikálnod. Mutatjuk is, hogy mi ez!

Mikro tisztitasa

A csillogó mikró titka

A mikró legegyszerűbben gőzzel tisztítható. Elsőre talán meglepőnek tűnhet, azonban ezzel a módszerrel nemcsak a makacs, odaszáradt ételmaradékokat távolíthatod el súrolás és erőlködés nélkül, de a készüléket is szagtalaníthatod vele.

A gőzöléshez több alapanyagot is használhatsz, a legkedveltebbek azonban az ecet és a citrom. Utóbbiról itt olvashatsz egy szuper cikket, és azt is megtudhatod, hogy a citromot miért érdemes más citrusfélékkel kombinálni.  

Mikro tisztitasa 1

Az ecetes változathoz mindössze 3 hozzávalóra lesz szükséged: egy nagyobb, mikrózható tálra, vízre és sima háztartási ecetre. Önts a tálba vizet és ecetet 1:1 arányban, a kettőnek pedig nem kell meghaladnia a 250 ml-t. Fontos, hogy a tál elég nagy legyen ahhoz, hogy a folyadék ne futhasson ki belőle. 

A módszer egyszerű: tedd a tálat a mikróba, és állítsd az időzítőt minimum 5 percre, de komolyabb szennyeződések esetén felmehetsz 10 percig is. Az idő leteltével hagyd még néhány percig gőzölögni az ecetes vizet, majd óvatosan vedd ki a tálat a mikróból. Ezután egy nedves ronggyal vagy szivaccsal távolítsd el a felázott szennyeződéseket, majd papírtörlővel töröld szárazra.

Mikro tisztitasa 2

Amellett, hogy mindkét fenti alapanyag – a citrom és ecet – fertőtlenítő és szagtalanító hatású, még környezetbarátok is. Ráadásul bármelyiket is választod, jóval olcsóbb lesz a takarítás, mint a borsosabb árú bolti súroló- és fertőtlenítőszerekkel.

Mint a legtöbb esetben, itt is érdemes több időt szánni a megelőzésre, mint a probléma megoldására. Ha melegítés előtt lefeded az ételt az erre a célra kialakított műanyag fedőtállal, akkor könnyen megakadályozhatod az ételdarabok szétfröcskölését és a mikró oldalára tapadását.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon