Hogyan lesz tökéletes a mézeskalács? Mutatjuk, mire figyelj a készítésénél

mcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs karácsony mézeskalács nélkül! De tényleg, gondolj csak bele, milyen üres is lenne az ünnepi asztal a finomság varázslatos illata és íze nélkül.

Az ünnepi menü megtervezésénél vannak olyan hagyományos kedvencek, amelyek biztos, hogy a legtöbb családnál helyet kapnak az asztalon, a mézeskalács is ilyen.

A karácsonyi kedvenc nassolnivalóként is fantasztikus, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a mézeskalács nem csak evésre való. Használhatod ünnepi dekorációként, díszítheted vele a karácsonyfát, ünnepi asztalt, vagy gasztroajándékként is adhatod.

mct4

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a mézeskalács-készítés milyen jó móka, akár csapatépítés gyanánt. Szuper időtöltés nagyoknak és kicsiknek, miközben megy a beszélgetés, a kéz is jár, sokat lehet nevetni, kinek milyen lesz a mézeskalács figurája. Az alkotás során születhetnek mesterművek, építhetsz mézeskalács házikót, ha pedig nagyon belelkesült a csapat, akár egy kis karácsonyi városkát is létrehozhattok, amit majd meg tudnak csodálni a vendégek. Leckére fel, mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha mézeskalács-készítésre adod a fejed.

A hűtési időt nem szabad megspórolni

A mézeskalács gyúrása nem egyszerű feladat, a tészta lágy állaga megijesztheti a kezdőt. Ne félj tőle, a hűtőben történő pihentetés során áll össze. A tészta hozzávalóit érdemes robotgépben összedolgozni, sokkal szebb lesz a végeredmény, mintha kézzel gyúrnád össze. A kész masszát ajánlott két részre szedni, majd fóliába csomagolva hűtőbe tenni, ugyanis a hűvösön történő pihenés csodát tesz a ragadós tésztával. A begyúrt massza 1-2 órát legyen hűtőben, aztán lehet vele dolgozni, de akár előre is bekészítheted a tésztát, 1 napig is pihenhet a hidegben. Másnap lisztezett felületen gyúrd át, úgy nem fog repedni, sütés után egyenletes lesz a felszíne.

mct1

Fűszer

A mézeskalács lelke a fűszer, ma már lehet kapni mézeskalácsfűszer-keveréket is, de otthon is előállítható az ízesítő. Használj őrölt fahéjat, gyömbért, szerecsendiót és szegfűszeget, esetleg egy kevés ánizst, szegfűborsot.

Vigyázz, mert a kiszúrt tészta könnyen deformálódik

Miután a tésztát vékonyra nyújtottad, elérkeztél az egyik legmókásabb ponthoz, jön a szaggatás az általad választott formákkal. A kiszúrt tésztafigurákat pakold sütőpapírral bélelt tepsire, hagyj közöttük helyet, mert sütés közben összeérhetnek. Míg nem kerül be a melegre a tészta, tartsd hideg helyen, mert eldeformálódhatnak a figurák.

mct2

Mikor jó?

A mézeskalács sütési ideje eltérő, a figurák mérete határozza meg, mennyi ideig kell a sütőben lenniük. Akkor jó, ha a tészta kicsit megemelkedik, a szélei halványan megpirulnak, ez általában 6-10 perc. A mézeskalácsot mindig hűtsd ki teljesen, mert melegen nagyon sérülékeny.

mct5

Erre figyelj az építkezésnél

Mézeskalácsból mesebeli karácsonyi hangulatú házakat, akár kis falvakat is lehet építeni. Előfordulhat, hogy sütésnél deformálódnak a lapok: hogy szépen tudj vele dolgozni, az eltorzult felületet egyszerűen egy éles késsel vágd le, így az egyenes lapokat könnyen össze tudod illeszteni.

Dekorálás

Díszítés előtt a mézeskalácsot mindig pihentesd 1-2 napig, így a máz szépen megmarad a tésztán. A dekorálás során használj cukorgyöngyöket, gumicukrot, ételfestéket vagy a hagyományos díszítő cukormázat, amit könnyen el tudsz készíteni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük