Kipróbáltuk az odaégett edényt megmentő trükköt, és imádtuk
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Még a legrutinosabbakkal is megesik, hogy ottfelejtenek valamit a tűzhelyen, majd odaég az edény alja - itt egy trükk, ami tényleg megmenti a károsult fazekat.
Csöng a telefon, elmerülünk egy izgalmas cikk olvasásában, összevesznek a gyerekek, és kész, vége, odaégett a káposzta alja, vagy ami még rosszabb, a karamellt éppen fél perccel tovább hagytuk a tűzhelyen, és borostyánból feketére váltott.
Ráadásul megdermedt és nem akar mozdulni sehogy sem. Sok olyan eset van, mikor az odaégett étel szép, egyenletes réteget képez az edény alján és egészen megkeményedik. Itt nem segít a hagyományos módszer, az áztatás nem elég, a súrolószer el sem jut a bajig, talán a csákány lenne az egyetlen reális lehetőség, de valószínűleg nem segítene az edény megmentésében.
Csak semmi pánik
Először is nem szabad pánikba esni, mégis nagyon gyorsan kell cselekedni. Nem, nem kell azonnal átdönteni egy másik fazékba az odaégett edény tartalmát, sokkal jobb, ha átszedjük egy tiszta lábosba fentről lefelé haladva. Így biztos, hogy csak azt a részét szedjük át az ételnek, ami teljesen ép maradt, és nem keveredik el az égett területekkel. Ezt viszont gyors ütemben kell megtenni, mert a kozmás íz hamar terjed alulról felfelé, minél hamarabb cselekszünk, annál nagyobb részét menthetjük meg az ételnek.
Az új, ami klasszikus
Itt volt az ideje, hogy a gyakorlatban vessem be az ősi módszert, amit az internet az egész életünket megváltoztató trükknek nevez, és úgy döntöttem, lefőzöm az odaégett réteget az edény aljáról.
Öntöttem rá egy kevés ecetet, mert ugyebár az ecet mindenre jó, majd felöntöttem vízzel és felforraltam. Ahogy lassan forrt a víz, feloldódott az aljáról a rádermedt étel is, ami pedig nem oldódott fel, az könnyen lekaparható volt egy tompa végű fakanál segítségével.
Sikerült karcmentesen és vegyszer nélkül megoldani egy, a katasztrófa bekövetkeztének pillanatában teljesen reménytelennek tűnő konyhai balesetet.
Fotók: Getty Images