![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Valóban be kell sózni a padlizsánt sütés előtt? Van, amikor érdemes
![padlizsan sozas - cover](https://kep.index.hu/1/0/2955/29559/295599/29559993_2268955_2a1991c3514a66d6eb8431563dd03d64_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy csomó recept ajánlja, hogy a padlizsánt sózzuk be és hagyjuk állni felhasználás előtt. Megtegyük-e, és ha igen, miért?
Vannak lépések, amiket az ember legszívesebben elhagyna a receptekből, mert nem tűnnek lényegesnek, mert nem igazán látjuk mögöttük az értelmet, vagy egyenesen feleslegesnek érezzük.
Ilyen volt sokáig a padlizsán elősózása. Különösen azért éreztem értelmetlennek, mert mindenütt másképp magyarázták a kezelés szükségességét, így nem értettem, miért is olyan fontos valójában, hiszen az az egy óra komoly időveszteség egy rohanó konyhában.
Keserűség?
Sokan magyarázzák a keserűséggel a dolgot, csakhogy a padlizsánok ma már nem keserűek. Azért mondja sok recept, hogy a kellemetlen íztől kell a sózással megszabadítani a padlizsánt, mert régen nagyon gyakran megkeseredtek a padlizsánok, mondja a Bon Appetit cikke. Szóval emiatt felesleges besózni, mert nagy valószínűséggel se így, se úgy nem lesz a végeredményben keserű.
Olaj?
Mások azt mondják, azért kell besózni a padlizsánt, hogy ne igyon magába olyan sok olajat, ha éppen abban készülünk megsütni. Cáfoljon meg, aki mást tapasztalt, de én nem éreztem különbséget a sózott és a nem sózott padlizsán között ebben a tekintetben. Kenji Lopez ezt is cáfolja, szerinte a levegőt kell kipréselni a padlizsánból olajban sütés előtt. Éppen ezért ő két sütőpapír között préseli ki a levegőt a felszeletelt zöldségből, méghozzá úgy, hogy megmikrózza.
Ha friss, mindegy
Az összes szakember egyetért abban, hogy a friss, kemény, nagyon feszes héjú és fényes padlizsánnak semmi szüksége nincs előkezelésre se így, se úgy. A friss, de igazán friss padlizsán mindenképp finom lesz.
Amiért mégis érdemes
Amikor besózzuk a padlizsánt, kidobja magából a felesleges nedvességet. Így elméletileg minden ízt, így a sót és más fűszereket is könnyebben fog magába szívni, kívül-belül ízletesebb lesz, mintha nem sóztuk volna be. Az is kérdés, keményebb vagy krémes, lágy textúrájú padlizsán a cél - ha az utóbbi, akkor is érdemes kicsit sóban állni hagyni a felkockázott vagy felcsíkozott, esetleg felszeletelt padlizsánt. Ugyanakkor az égvilágon semmi baj nem történik, ha nagyvonalúan átugorjuk ezt a lépést.
Fotók: Ács Bori/Sóbors