4 módszer paradicsomhámozásra: nem csak blansírozással távolíthatod el a héját

phcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lédús paradicsomot rengeteg ételbe belecsempészheted, de csak a húsát használd fel, a héjdarabok nagyon zavaróak lehetnek.

Persze, ha töltött paradicsomot készít az ember, akkor nem kell lehúzni a héját, de pörköltben, lecsóban kifejezetten kellemetlen lehet. Az összepöndörödött paradicsomhéj nem gusztusos az ételben, nem is finom és még emésztési gondokat is okozhat.

Ahhoz, hogy eltávolítsd a paradicsom héját, meg kell lazítani, hogy könnyedén le tudd húzni. A legismertebb technika a blansírozás, amikor is a paradicsomot a csumájával ellentétes végén keresztben bevágod, tálba helyezed, majd annyi forró vizet öntesz rá, amennyi ellepi. Hagyd a paradicsomot 1-2 percig a forró vízben, majd szűrd le, öntsd fel hideggel. A kihűlt paradicsom héját egyszerűen húzd le és a csumáját is vágd ki.

Máshogy is lehet?

A forró vizes módszer a legismertebb, de ez nem jelenti azt, hogy máshogy ne tudnál megszabadulni a paradicsom héjától, hisz sokaknak nem szimpatikus, hogy a hámozás miatt edényeket fogjanak be, aztán mossanak el. Egy kis kreativitás és egy éles kés bőven elég ahhoz, hogy lehúzd a paradicsom héját.

phct2

Késes módszer

A megmosott paradicsomot először vágd félbe, majd gerezdekre, utána fogj egy szeletet, állítsd a hegyére. A kés pengéjét óvatosan húzd végig a héj peremén, miközben folyamatosan nyomd le a paradicsomot a vágófelület irányába, így könnyen megszabadíthatod a héjától.

phct1

Zsebsárkány

Apró paradicsomoknál érdemes kipróbálni, de nagyokkal is ki lehet. A paradicsomot tedd serpenyőbe, majd zsebsárkánnyal égesd le a héját, utána egyszerűen le lehet húzni a ruháját.

phct4

Mikróban is lazíthatod a héját

A mikrónak igenis van helye a konyhában, sok mindenre lehet használni, például a paradicsomhámozásnál is segítség lehet. A paradicsom alját vágd be keresztben, utána egyszerűen tedd a mikróba 30 másodpercre, várd meg, míg kihűl, aztán indulhat a hámozás.

phct3

Reszelni is lehet

Lecsó készítésénél szuper megoldás, a félbe vágott paradicsomot nagy lyukú reszelőn told le, így a húsa pépes lesz, a héja pedig fennakad a konyhai eszközön, mehet a kukába. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük