Pillangóvágás lépésről lépésre: így egyenletesen sül és könnyen tölthető a hús

pvcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerű vágási technikának köszönhetően a hús kétszer akkora lesz, érdemes kipróbálni, mert rengeteg izgalmas finomság készülhet így.

A csirkemell a szárnyas legkedveltebb része, melyből sokféle finomság készülhet. A sikere töretlen, különböző bundákba öltöztetve is isteni, ragu-, pörkölt- és levesalapanyag is lehet, és töltve is kihagyhatatlan.

A csirkemellből egyszerű és szemet gyönyörködtető fogások kerülhetnek az asztalra. A töltött verzió családi vagy baráti lakomák alkalmával különösen népszerű. A gazdag, ínycsiklandó töltelékkel megpakolt csirkemell elkészítésére több lehetőség is a rendelkezésedre áll. A legegyszerűbb, ha a húst vékonyra klopfolod, vagy megtanulod a pillangóvágást, melyet nem csak csirkehúsnál alkalmazhatsz, karajnál is működik a technika.

A pillangóvágást nyitott szeletelésnek is szokták nevezni. Ezzel a technikával a hús méretét a duplájára növelheted, igazán méretes rántott szeletet süthetsz belőle, a hús vékony lesz, szépen, egyenletesen át tud sülni. A vágásnak köszönhetően a hús töltésre is alkalmas lesz, próbáld ki kijevi csirke készítésénél ezt a technikát.

pvct3

Első lépés

A húson kívül csak egy vágódeszkára és egy éles késre lesz szükséged. A csirkemellet fektesd vágódeszkára. A tenyeredet helyezd a húsra, majd az éles késsel a mell vékonyabb végétől indulva kezdd el félbevágni, de arra ügyelj, hogy ne szeld át teljesen a húst.

Második lépés

A húst óvatosan nyisd szét, így pont úgy fest majd, mint egy pillangó. Akár ki is hagyható a harmadik lépés, ha gondolod, nyugodtan pácold be, majd másnap süsd meg serpenyőben vagy grillrácson. Ha azonban még vékonyabb hússzeletre van szükséged, mert kirántod vagy töltelékkel gazdagítod, akkor készülj a harmadik lépésre.

pvct2

Harmadik lépés

A szétnyitott húsra helyezz fóliát, majd egyszerűen sodrófával menj végig rajta. Fontos, hogy klopfolót ne használj, bőven elég a sodrófa, így mindenhol egyformán vékony lesz a hús. Ezután már csak fűszerezned kell. Süss belőle rántott húst vagy töltsd meg, tekerd fel, és bundával vagy nélküle, serpenyőben vagy sütőben dolgozz vele tovább.

pvct4

Karajon is próbáld ki!

Vastagabb karajszeletek esetén is érdemes alkalmazni ezt a vágási technikát, így vékonyabb és jóval nagyobb lesz a hús. Ebben a videóban tudod megnézni a technikát az 5. perctől:

A bevágott húsra mehet rá a fólia, majd először a tenyered, utána sodrófa segítségével óvatosan lazítsd meg a rostokat. Karaj esetében sodrófa helyett klopfolót is használhatsz, de csak óvatosan. A szép hús ezután töltésre is kiválóan alkalmas, vagy egyszerűen bundázd és süsd aranybarnára bő olajban.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük