![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Olcsó receptötletek puliszkából: köret és pizzaalap is lehet
![pcover](https://kep.index.hu/1/0/4263/42631/426314/42631420_3254044_b95bac37df75d6c6a819f5987f21858f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kukoricadara a polenta vagy másik ismert nevén a puliszka alapanyaga, filléres és számtalan módon felhasználható őrlemény, melyből érdemes a kamra polcán tartani.
A kukoricadarából főzött kásaszerűséget – úrias nevén polentát – előkelő éttermek kínálatában, különleges alapanyagokkal párosítva kínálják, olykor hajmeresztő áron. Pedig ez az étel a magyar konyhában is ismert puliszka, szerény finomság, melyet a szűkösebb időkben készítettek a nagymamák.
A polenta és a puliszka ugyanaz a finomság, de az elkészítésükben lehet egy kis különbség. A régi időkben a puliszkát vízzel főzve készítették, a tehetősebbek tejjel vagy fele-fele arányban a kettőből. Tálalásnál csak így, szerényen fogyasztották, esetleg formába öntve hagyták kihűlni, majd felszeletelték és szalonna mellé falatozták. A polentát ezzel szemben alapléből szokás főzni, kínálható köretként vajjal és reszelt parmezánnal keverve, úgy sokkal selymesebb lesz a textúrája, és persze finomabb is.
![pct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4263/42631/426314/42631430_52c4e41fe2a821c2576575a8eff9110b_wm.jpg)
A kukoricadarából készült finomság végtelenül sokoldalú, rengeteg minden készülhet belőle, az édes és sós ízesítés is jól áll neki, elmondjuk, szerintük, hogy érdemes kipróbálni a puliszkát.
Ha köretként kínálnád
A már említett parmezános-vajas változatot kínáld sült húsok mellé, de grillezett zöldségekkel is finom. Egészen különleges fűszerekkel ízesítve is kipróbálhatod, ilyen a sáfrány, a fűszertől szép sárga és ízes lesz a polenta. Az így készült kása tetejére kanalazz sütőben sült karfiolrózsákat. Ha pedig magyarosabban próbálnád ki, pörkölttel kínáld.
![pct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4263/42631/426314/42631436_01bf29e70a8d52254adbf69298d93699_wm.jpg)
Ropogósra sütve
Az elkészült polentát ízesítsd intenzív fűszerekkel, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy chilipehellyel. Még melegen simítsd tepsire, és várd meg, míg teljesen kihűl. Darabold fel ízlés szerint, majd helyezd fagyasztóba 2-3 órára, utána simán, minden nélkül mehet az olajba pirulni, míg egészen ropogós nem lesz a külseje.
Próbáld ki pizzaalapnak
A kását fűszerezd bátran, tegyél bele reszelt fokhagymát, chilipelyhet, rozmaringot és reszelt parmezánt, majd terítsd ki. Nem muszáj megvárni, míg kihűl: kenj a tetejére pizzaszószt, és ízlés szerint pakolj rá a feltéteket, utána mehet is a sütőbe barnulni.
![pct9](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4263/42631/426314/42631440_0f853394ef6c6a56463300c4fbdf04b4_wm.jpg)
Desszertként is működik
Az erdélyi konyhában túróval és lekvárral fogyasztva népszerű, de lisztet is forgathatsz a kásához, majd mehet sütiformába a massza. Így készítve hihetetlenül légies, puha tésztájú vendégváró lesz belőle.
A puliszkát gyümölcsökkel és magvakkal rétegezheted is, szuper édesség, melyet érdemes kipróbálni.
Snack is lehet
Az elkészült kását terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejére helyezz sütőpapírt és nyújtófa segítségével lapítsd ki a masszát. Miután ezzel megvagy, húzd le a sütőpapírt a tetejéről, szórd meg ízlés szerint fűszerekkel vagy reszelt sajttal. Amikor kihűlt a polenta, ízlés szerint vágj belőle darabokat vagy szúrd ki sütikiszúróval. A formákat serpenyőben vagy sütőben is pirosra sütheted. Az elkészült ropogtatnivalót tárold légmentesen záródó dobozban, így a hűtőben néhány napig eláll. Az így készült polentát levesbetétként is használhatod.
Fotók: Getty Images