Tudod, hogy mi a különbség a túró és a ricotta között? Nem csak az állaguk más

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A ricotta nem túró, és ez a bölcsesség fordítva is igaz. Ha egy olasz receptben túróval szeretnénk helyettesíteni az előírt ricottát, vagy esetleg fordítva próbálnánk meg egyik anyagot a másikra cserélni, a végeredmény csúfos kudarc lenne - elmondjuk, miért.

Az olaszok tejterméke, amit most már szerencsére szinte minden szupermarketben lehet kapni, teljesen más eljárás, egész más technológia végterméke, mint a túró. Így aztán jellegükben is nagyon különbözőek. A ricotta egy alapvetően tejízű, semleges-édeskés, finom szemcsés, inkább krémes állagú alapanyag, míg a túró rögösebb, darabosabb állagú, savanykás, karakteresebb ízű tejtermék.

Másképp készül

A ricotta abból a tejsavóból készül, ami a sajtkészítéskor megmarad, de meghatározását tekintve maga is friss sajtnak számít. A savót újramelegítik (az olasz szó ezt is jelenti: újrafőtt), majd lecsepegtetik. A túró ezzel szemben aludttejből készül, hasonló módon, csöpögtetéssel. A ricottának létezik továbbfejlesztett, kiszárított, sózott, érlelt verziója is, a ricotta salata, ami a feta sajthoz hasonló sós, morzsálódó állagú sajt.

Sósan is

Talán kevésbé karakteres alaptermészete teszi, hogy nagyon sok mindenhez illik, sokoldalúan felhasználható a konyhában. Alapvetően sós ételeket egészít ki, de rengeteg édességben is fontos szerepet kap. Kerülhet lasagnéba, a szósz gazdagítására vagy kiegészítésére, készülhet belőle könnyű gombóc, keverik spenóttal és sütőtökkel, így válik a legfinomabb húsmentes tortellini töltelékévé, de lehet akár tésztaszósz is. Mivel alapvetően nem túl markáns, mindig kell mellé valamilyen erős ízű alapanyag, amihez a ricotta könnyed frissességet és krémes állagot ad.

ricotta

És édesen is

Különösen Szicíliában menő alapanyag a ricotta, a leghíresebb déli desszertek alapját képezi. A cannoli - ami egy olajban sült, ropogós tésztatölcsér - ricottás töltelékkel készül. A krémbe kandírozott narancsot és étcsokoládét kevernek, hasonlóan a legfinomabb tortához - a cassataba is ez a két karakteres alapanyag kerül a piskótalap tetejére. 

Egyszerű a felhasználása

Ha van egy adag ricotta a hűtőben, a legegyszerűbb dolgok is feldobhatóak vele. Kezdve mondjuk egy pirítóssal, amire ricottát kenünk, majd almaszeleteket fektetünk és az egészre mézet csorgatunk. De egyszerű salátákhoz, sült zöldségekhez, tésztaételekhez kanalazva is nagyon jó, sőt, krémleveseket is kiegészíthet. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon