![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
5 ötlet, amitől a sima rizs izgalmasabb étel lesz
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Rizibizi, kukoricás rizs, petrezselymes rizs, és vége, ennyiféleképpen tudjuk elképzelni ezt az ételt, pedig annyi csodálatos lehetőség rejlik még benne, hogy most külön összeszedjük, nehogy még egyszer valaki unatkozzon egy tál rizs felett.
Nem csak azzal tehetjük ezt az annyira szeretett alapanyagot érdekesebbé, ha más alapanyagokkal keverjük össze, hanem egy csomó más eljárással, ahogyan azt az arab, az indiai vagy a távol-keleti konyhák teszik. A rizs elkészítésével is játszhatunk, például készülhet a tűzhely helyett a sütőben is kicsit megpirulhat, keverhetjük aszalt gyümölcsökkel és magokkal, hogy kicsit édeskés legyen, adhatunk neki ízt fűszerekkel, citromhéjjal, és itt még nincs vége.
1. Főzés helyett sütés
Elég meghökkentően hangzik elsőre, pedig miért ne lehetne működőképes módszer sütőben sütni, jobban mondva voltaképpen gőzölni a rizst főzés helyett? Egy egészen picit más lesz így az állaga, és különösen jól működik ez a technológia valamelyik aromatizálóval, amelynek az ízei így egyenletesen átjárják majd a rizsszemeket. Samin Nosrat a Salt, Fat, Acid, Heat című főzősorozatában egyik kedvenc családi receptjét mutatja be, amelynél a főtt rizst a lábasban megsütik, annyira, hogy egy ropogós kérget kap.
2. Aromatizálók
Ezek azok az erős ízű alapanyagok, amelyek a rizsbe keverve átadják az ízüket az ételnek. Ilyen például a citrom-vagy a narancshéj, fokhagyma, kókusz, a mazsola vagy más aszalt gyümölcs, sőt, voltaképpen a kukorica és a borsó is így működik. Érdemes persze odafigyelni, vigyázni, hogy olyan ízű alapanyagok válasszunk, ami illeni fog a főételhez is. Ezeket érdemes főzés közben a rizshez adni, úgy fogják igazán ízesíteni.
![rizsi zesi tes](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29092/290926/29092653_ec5af52c161c11a042b92da0920a322d_wm.jpg)
3. Fűszerek
A fenti módszerrel működnek: főzés közben adják át az ízüket a rizsnek. Olyan fűszereket érdemes használni, amiket egészben lehet a rizshez adni, majd tálalás előtt el lehet dobni, például kardamom magokat, fahéj rudat, szegfűszeget, csilit, és így tovább.
4.Játék a folyadékkal
Nem csak vízzel főzhetünk rizst, a víz egy részét vagy teljes egészét lecserélhetjük alaplére vagy húslevesre, ha sokkal intenzívebb ízt szeretnénk kapni, de indiai ételekhez jól passzol a kókusztejben főtt rizs is.
5. Pirítva kevergetés - a másnapos rizs megdicsőülése
A stir-fry vagy pirítva kevergetés módszere kifejezetten másnapos rizzsel a legfinomabb. Bármilyen zöldséggel keverve működik, jöhet rá még egy tojás is, a végén pedig a legjobb, ha meglocsoljuk egy kis szójaszószos-gyömbéres öntettel.
A legjobb módszert a rizs főzéséhez pedig itt írtuk le korábban.