Így panírozd a rántott sajtot, hogy ne folyjon ki: a sajt fajtája is lényeges

rscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sajt nagy kedvenc, bármilyen ételt feldob, legyen szó egyszerű szendvicsről vagy tartalmas rakottasról, az olvadt sajttól minden finomabb lesz, és ott van még a rántott sajt is, amelynek szintén nehéz ellenállni.

Rántott sajtot készíteni pofonegyszerű, ugyan miért is lenne bonyolult? Hiszen csak be kell panírozni a sajtszeleteket, aztán mehetnek is az olajba aranybarnára sülni.

Még a kezdő konyhatündérek sem tartják nehéznek, a kellemetlen meglepetés sütés közben éri őket, ugyanis gyakori probléma, hogy a sajt kifolyik a bundából, alig marad a zsemlemorzsa alatt. Ennek ellenére egyszerű rántott sajtot készíteni, néhány apró dologra oda kell figyelni, de elkerülhető a malőr, mutatjuk, mire ügyelj, hogy tökéletes rántott sajt kerüljön a család és a barátok tányérjára.

Számít a sajt minősége és fajtája

Bőséges sajtválasztékból lehet válogatni, a leggyakrabban trappistából vagy camembertből készül a rántott finomság. Az aranybarna ruhát a keményebb sajtok viseljék, a lágyabb sajtokat nem lehet kirántani. Érdemes füstölt sajttal is kipróbálni, mivel erőteljesebb az íze, jobban érvényesül a bundában. A kissé sós, grillezésre alkalmas sajtokat is ki lehet rántani, mint a halloumi, sokkal intenzívebb lesz a zamata, mintha mondjuk trappistából készülne.

rsct2

Ha intenzívebb ízeket szeretnél elérni, akkor próbáld ki parmezán sajttal, sokkal különlegesebb lesz a megszokottnál.

A vastag szeletek dupla bundát kapjanak!

Ha rántott sajt készül, a sajtokat mindig vastagabb szeletekre kell vágni, körülbelül 1 centiméteresek legyenek. A bundázásnál aranyszabály, hogy mindig duplán kell a sajtot a panírba hempergetni. Az arany ruhát kétféle módon szokás ráadni. Vannak háztartások, ahol a zsemlemorzsa után lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába kerül a sajt, de az is kedvelt megoldás, hogy a zsemlemorzsa után már csak tojásba, aztán megint zsemlemorzsába teszik, majd mehet is a forró, bőséges olajba pirulni.

rsct1

Panírozás 4 alapanyaggal!

A séfek két titkos módszerre esküsznek, az egyik az, hogy a panírozás megkezdése előtt, vagyis mielőtt a lisztben elmerülne, tejben kell megmártani a sajtot. Hogy miért van erre szükség? Mert így sokkal több panír fog a sajtra ragadni. Ilyenkor is duplán kell panírozni, csak épp más sorrendben. A tej után liszt, utána tojás következik, majd jön az ismétlés, liszt, tojás, végül zsemlemorzsa.

rsct5

A fagyasztást is érdemes kipróbálni!

A dupla panír ekkor is fontos: miután felöltöztetted a sajtokat, pakold őket tálcára szépen egymás mellé és tedd a fagyasztóba 2-3 órára. Ahogy kiveszed a jégszekrényből, már sütheted is a finomságot, jobban rajta fog maradni a panír a sütés közben.

Sütésnél ezekre figyelj!

A rántott finomságokat mindig forró, bő olajban kell sütni. Sajt esetében is így van, ha az olaj langyos és úgy kerül bele a sajt, csak megszívja magát, nem lesz jó az állaga. Sercegő, bő olajban kell sütni a rántott sajtot, lehetőleg gyorsan, addig, amíg szép aranybarna színt nem kap.

rsct4

Fordításnál nem szabad villát beleszúrni, mivel akkor sérül a panír, és bármilyen óvintézkedést is tettél a sütés előtt, semmit nem ér, ha a lukakon kifolyik a sajt. A fordítás húscsipesz vagy lapát segítségével történjen, óvatosan, ne sérüljön a sajt és a kezed se.

A rántott sajt készítésénél azt szokták tanácsolni a jobb végeredmény érdekében, hogy a tojásba egy pici tejet és 1 csipet sütőport is érdemes keverni, mert lazább lesz tőle. A zsemlemorzsába pedig bátran keverhető szezámmag, mandulapehely vagy bármilyen fűszer, hogy a sajt kicsit izgalmasabb formában kerüljön a tányérra.

rsct6

Az elkészült, ropogós bundában megbújó sajt mellé kínálj rizses vagy krumplis köretet és a szószról se feledkezz meg! A rántott sajt mellé a legjobban tartármártás illik. Camembert mellé bátran kínálhatsz savanykás lekvárt, áfonyalekvárral a legfinomabb.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük