![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így panírozd a rántott sajtot, hogy ne folyjon ki: a sajt fajtája is lényeges
![rscover](https://kep.index.hu/1/0/3701/37017/370174/37017449_2826653_17bc8b66f4b8c07db971ffd1d96b5cbd_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sajt nagy kedvenc, bármilyen ételt feldob, legyen szó egyszerű szendvicsről vagy tartalmas rakottasról, az olvadt sajttól minden finomabb lesz, és ott van még a rántott sajt is, amelynek szintén nehéz ellenállni.
Rántott sajtot készíteni pofonegyszerű, ugyan miért is lenne bonyolult? Hiszen csak be kell panírozni a sajtszeleteket, aztán mehetnek is az olajba aranybarnára sülni.
Még a kezdő konyhatündérek sem tartják nehéznek, a kellemetlen meglepetés sütés közben éri őket, ugyanis gyakori probléma, hogy a sajt kifolyik a bundából, alig marad a zsemlemorzsa alatt. Ennek ellenére egyszerű rántott sajtot készíteni, néhány apró dologra oda kell figyelni, de elkerülhető a malőr, mutatjuk, mire ügyelj, hogy tökéletes rántott sajt kerüljön a család és a barátok tányérjára.
Számít a sajt minősége és fajtája
Bőséges sajtválasztékból lehet válogatni, a leggyakrabban trappistából vagy camembertből készül a rántott finomság. Az aranybarna ruhát a keményebb sajtok viseljék, a lágyabb sajtokat nem lehet kirántani. Érdemes füstölt sajttal is kipróbálni, mivel erőteljesebb az íze, jobban érvényesül a bundában. A kissé sós, grillezésre alkalmas sajtokat is ki lehet rántani, mint a halloumi, sokkal intenzívebb lesz a zamata, mintha mondjuk trappistából készülne.
![rsct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3701/37017/370174/37017461_7d3244b833d595204d564fdc0435d56d_wm.jpg)
Ha intenzívebb ízeket szeretnél elérni, akkor próbáld ki parmezán sajttal, sokkal különlegesebb lesz a megszokottnál.
A vastag szeletek dupla bundát kapjanak!
Ha rántott sajt készül, a sajtokat mindig vastagabb szeletekre kell vágni, körülbelül 1 centiméteresek legyenek. A bundázásnál aranyszabály, hogy mindig duplán kell a sajtot a panírba hempergetni. Az arany ruhát kétféle módon szokás ráadni. Vannak háztartások, ahol a zsemlemorzsa után lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába kerül a sajt, de az is kedvelt megoldás, hogy a zsemlemorzsa után már csak tojásba, aztán megint zsemlemorzsába teszik, majd mehet is a forró, bőséges olajba pirulni.
![rsct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3701/37017/370174/37017471_2cec2b2759e7fe5c4826c8b14c44b16d_wm.jpg)
Panírozás 4 alapanyaggal!
A séfek két titkos módszerre esküsznek, az egyik az, hogy a panírozás megkezdése előtt, vagyis mielőtt a lisztben elmerülne, tejben kell megmártani a sajtot. Hogy miért van erre szükség? Mert így sokkal több panír fog a sajtra ragadni. Ilyenkor is duplán kell panírozni, csak épp más sorrendben. A tej után liszt, utána tojás következik, majd jön az ismétlés, liszt, tojás, végül zsemlemorzsa.
![rsct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3701/37017/370174/37017475_8611e6d9b0af5dc50e01bb630625047f_wm.jpg)
A fagyasztást is érdemes kipróbálni!
A dupla panír ekkor is fontos: miután felöltöztetted a sajtokat, pakold őket tálcára szépen egymás mellé és tedd a fagyasztóba 2-3 órára. Ahogy kiveszed a jégszekrényből, már sütheted is a finomságot, jobban rajta fog maradni a panír a sütés közben.
Sütésnél ezekre figyelj!
A rántott finomságokat mindig forró, bő olajban kell sütni. Sajt esetében is így van, ha az olaj langyos és úgy kerül bele a sajt, csak megszívja magát, nem lesz jó az állaga. Sercegő, bő olajban kell sütni a rántott sajtot, lehetőleg gyorsan, addig, amíg szép aranybarna színt nem kap.
![rsct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3701/37017/370174/37017479_ffc52ac89348e0cd7ee26c95f6164f3a_wm.jpg)
Fordításnál nem szabad villát beleszúrni, mivel akkor sérül a panír, és bármilyen óvintézkedést is tettél a sütés előtt, semmit nem ér, ha a lukakon kifolyik a sajt. A fordítás húscsipesz vagy lapát segítségével történjen, óvatosan, ne sérüljön a sajt és a kezed se.
A rántott sajt készítésénél azt szokták tanácsolni a jobb végeredmény érdekében, hogy a tojásba egy pici tejet és 1 csipet sütőport is érdemes keverni, mert lazább lesz tőle. A zsemlemorzsába pedig bátran keverhető szezámmag, mandulapehely vagy bármilyen fűszer, hogy a sajt kicsit izgalmasabb formában kerüljön a tányérra.
Az elkészült, ropogós bundában megbújó sajt mellé kínálj rizses vagy krumplis köretet és a szószról se feledkezz meg! A rántott sajt mellé a legjobban tartármártás illik. Camembert mellé bátran kínálhatsz savanykás lekvárt, áfonyalekvárral a legfinomabb.
Fotók: Getty Images