![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a spanyol sült tojás: belül puha, kívül ropogós lesz
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az alábbi cikkben egy újabb különös konyhatechnológiai megoldással ismerkedhetünk meg hispán barátaink jóvoltából. A huevo frito, azaz a sült tojás, egy klasszikus spanyol tojásétel, mely egy rendhagyó technikával készül.
A sült tojás készítése nem bonyolult, nem is hosszadalmas, mégis van egy dolog, ami miatt kétszer meggondolom, hogy elkészítsem-e. Tartózkodásom oka nem a tojásnak, hanem egyértelműen az elkészítési módnak szól. De nem akarom senki kedvét elvenni a dologtól - ez egyértelműen az én személyes flepnim, hogy nem szeretek olajban sütni.
Márpedig a sült tojás olajban készül, méghozzá rengeteg olajban. De annak, aki szokott vasárnaponként húst rántani, semmi fenntartása nem lehet a dologgal kapcsolatban. Ezért is gondoltam, hogy írok erről a tojássütési technikáról.
Minőségi alapanyagok
Használjunk minőségi alapanyagokat. Ez minden esetben fontos, ám az ilyen és ehhez hasonló nehéz ételek esetén ez hatványozottan igaz. Tehát, ne a fáradt, esetleg már használt napraforgóolajban süssük a tojást, hanem inkább olívaolajban. Azzal autentikusabb is lesz ez a jó kis spanyol étel. Nem kell, hogy extra szűz legyen, azt nem érdemes ilyesmire használni. A jó minőségű szűz vagy közönséges szűz -finomítatlan- olívaolaj remek választás erre a célra, ráadásul olcsóbb is.
A tojásból is vegyünk jó fajtát, a házi, kapirgálós tyúk tojása nem csak egészségesebb, de szebb is. Következésképpen a belőle készített étel is látványosabb lesz, mint az, amit hóka bolti tojásból kreálunk.
![huevo1.gif](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290903/29090367_a74ff3624dc529d042d6c9135af35851_wm.gif)
Így bánjunk el a tojással
Fontos, hogy a tojássárgája egészben maradjon - épp úgy, mint amikor tükörtojást sütünk. Üssük fel a tojást egy kis pohárba vagy tányérba, és ebből öntsük át a már felforrósodott olajba. Így a tojást minimális távolságról engedhetjük az olajba, biztosan szépen egyben marad, ráadásul az égési sérülésektől sem kell tartanunk.
A már említett mennyiségi kérdések
Az olaj mennyisége kulcsfontosságú ennél az elkészítési módnál. Nem lehet vele spórolni. Ha csak egy-két kanál olajjal próbálkozunk, az eredmény egy tükörtojás lesz. Ami jó, de nem sült tojás. A másik fontos dolog, hogy az olaj legyen kellőképpen forró, nem kell, hogy füstöljön, de amennyire csak lehet, hagyjuk felmelegedni, ekkor engedjük bele a tojást.
![huevo2.gif](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290903/29090371_ea424e98783f0bfff8d9add4fcf983f8_wm.gif)
Egy csipet só és a nagyipraktika
Az utolsó előtti praktika a sózás. Ne mulasszuk el. Miután a forró olajba engedtük a tojást, hintsük meg egy csipet sóval. Így tökéletes lesz. Az utolsó lépés pedig a már említett nagyipraktika, melyben a felhasznált irdatlan mennyiségű olaj értelmet nyer. Szóval, beleengedjük a tojást a forró olajba, megsózzuk, majd egy hosszú nyelű kanállal elkezdjük locsolgatni az olajat a tojás tetejére. Ettől szép bugyogósra sül, belül puha, kívül pedig ropogós lesz.
A sült tojást tálalhatjuk kenyérrel és aliolival, vagy ha tényleg nem viccelünk, sült krumplival és kolbásszal.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors