5 tipp a kívül ropogós bőrű, belül omlós sült csirkéhez

sült csirke cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Akárhogyan is, azért még mindig érzünk valamilyen ünnepi hangulatot, ha valaki letesz az asztal közepére egy szép nagy sültet. De hogyan legyen a legfinomabb?

A csirkehús kényes, könnyű elrontani, kiszárítani vagy éppen túlpárolni, pedig a mindenütt egyenletesen szaftos sült csirkéhez vezető út nem is olyan bonyolult. 

Végigolvashatjuk minden nagy szakács véleményét Jamie-től Julia Childon át egészen a magyar klasszikusokig, mindenki ugyanazt a néhány technológiai trükköt fogja kiemelni, amit most itt mi is javasolni fogunk. Igyekszünk ezeket a tippeket úgy hasznosítani, hogy a sült csirke intézménye megmaradhasson annak, ami: egy pihentető, mégis minden igényt kielégítő hétvégi ebéd, amivel nincs sok feladat, nincs sok mosogatnivaló és vesződés, mégis mindenki megtalálja benne a maga örömét.

A csirke mérete

A lényeg a beszerzésnél kezdődik: a legjobb, ha igazán boldog csirkét sikerül beszereznünk a boltban, kapirgálós, szabadon élt állatot. Nemcsak ez a fontos, hanem az is, hogy ne legyen túlságosan nagy. Az ideális, mindenhol egyenletesen megsülő csirke körülbelül másfél kilós - kisebb lehet, de nagyobb inkább ne.

A sós vizes áztatás

Korábban írtunk már róla, milyen sokat jelent a sós vizes áztatás a sült húsok számára - kevesebb vizet dobnak ki magukból, továbbá ízesebbek lesznek, mert több aromát fognak tudni átvenni a sülés során. A sóoldat százaléka lehet tetszőleges is, tölthet benne néhány órát vagy akár egy éjszakát, ez az időbeosztásunktól függ, már a kevesebb is sokat fog nyomni a latban.

A kenegetés

Nem csak a bőr lesz ropogósabb, ha valamilyen zsiradékkal alaposan bekenjük, de a hús is gazdagabb, szaftosabb lesz ettől az előkezeléstől. Régi szakácskönyveink zsírral locsolgatják, én inkább a puha vajas kenegetést szoktam alkalmazni. Ehhez a művelethez viszont alaposnak kell lenni és a puha, szobahőmérsékletű vajjal mindenütt be kell kenni a csirkét.

sült csirke ajanlo

Gyors, aztán nagyon lassú

A körbepirítás itt is, mint minden egyben sült húsnál, fontos, különösen az ízek miatt, úgy tűnik, hogy a nedvességtartalmat és a kiszáradást ez a tényező nem befolyásolja. A pirításnak két módja van: történhet nagyon magas hőfokon a sütőben vagy serpenyőben is. Számomra egyszerűbb és mosogatási szempontból is energiatakarékosabb megoldás a sütő: nagyon magas hőfokon kezdem, aztán veszem alacsonyra a hőmérsékletet, hogy a sülés már lassan történjen. Amikor mindenütt megpuhult, újra rápiríthatunk kívülről a bőrére, ez attól függ, mennyire sötéten szeretjük. 

Forgatás

Az egyetlen munka a sült csirkével megspórolhatatlan: ez a forgatás. Mindenki más-más időközönként és különböző irányban csinálja, de forgatja a csirkét sütés közben. Mérettől függően történhet ez húszpercenként vagy félóránként, a lényeg, hogy körülbelül egyenletes legyen az idő és az oldalak eloszlása.

Pihentetés

Amikor úgy érezzük, hogy a csirke megsült, nem szabad azonnal nekiesnünk a konyhakéssel, bármennyire jól is néz ki. Ilyenkor - minden szakvélemény szerint egybehangzóan - pihentetni kell a húst legalább húsz percig, mielőtt felvágnánk.

Az extrák: ízesítés

A csirke belsejébe mehet bármi, amivel aromatizálni szeretnénk a húst, lehet ez zöldfűszer, hagyma, fokhagyma, alma, citrom, narancs, tényleg bármi, amit szeretünk, de mindezek nélkül, minimalista módon is tökéletes lesz, ha a leírt tippek mentén sütjük meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon