Így tárold a szárított fűszereket, hogy sokáig megőrizzék az aromájukat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A fűszer az étel lelke, a megfelelő ízesítésen múlik a siker, ezért érdemes minél több szárított vagy éppen friss fűszernövényt tartani a konyhában.
Sajnos nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy friss zöldfűszereket termesszen otthon, megfelelő körülményeket, sok napfényt és törődést igényelnek ezek a növények. Ha viszont abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy gyönyörű termésed van, ezekkel a módszerekkel érdemes eltenni őket későbbre.
A legtöbb fűszert mégis készen, szárított formában veszi az ember, biztos vagyok benne, hogy mindenki spájzában van egy nagy doboz, amelyben a fűszerek sorakoznak - jobb esetben szép sorban. Egy idő után azonban annyi felhalmozódik, hogy azt se tudni, melyikből van még, melyik járt már le. Ha azt érzed, hogy már nem olyan az étel íze, nem kellemes a fűszer illata, valószínűleg érdemes újat beszerezni belőle.
Azért, hogy a fűszer ne a kukában landoljon, összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, hogyan érdemes tárolni a szárított változatokat.
Hogyan tárold a szárított fűszert?
Légmentesen legyen lezárva
Érdemes jól zárható üvegekbe, akár kis befőttesüvegekbe tölteni a fűszereket. Így biztosan nem éri őket nedvesség, nem érintkeznek a levegővel, tovább megőrzik az aromájukat, de a molylepke sem fog beleköltözni a tasakjukba. Ha nem új, hanem használt üvegeket választasz, mindenképpen alaposan mosd ki, fertőtlenítsd őket forró vízben vagy sütőben, majd szárítsd ki őket, mielőtt a fűszer belekerül. Mindenképpen címkézd fel az üvegeket, hogy tudd, melyikbe mi került.
Ha nincs lehetőséged, helyed az üveges megoldásra, akkor alaposan zárd le a tasakot, hajtsd vissza mindig, csipesszel rögzítsd. Műanyagban nem ajánlott tárolni, ugyanis kioldódhatnak belőle vegyi anyagok, amelyek a fűszerekbe kerülhetnek.
Egy helyen, átlátható sorban legyenek
Érdemes egy nagyobb dobozt, ládát vagy akár egy konyhapolcot fenntartani az üvegeknek, fontos, hogy látható helyen legyenek, jól kivehető legyen rajtuk a címke, így nem fog az előfordulni, hogy a harmadik zacskó fahéjat veszed meg a boltban, miközben otthon már van 2 kibontott tasak. Ha nem polcon, hanem ládában tárolod őket, a tetejükre érdemes tenni a címkét, hogy ne kelljen kutakodni köztük. Érdemes a fűszereket kétfelé szedni, külön legyenek az édes, külön a sós ételekhez használtak, hogy könnyebben átlátható legyen, mi hiányzik.
Hűvös, sötét helyen kell tárolni
Az sem mindegy, hol tárolod őket - lehetőleg ne legyenek tűző napfénynek kitéve, a legjobb, ha sötét, hűvös helyen állnak. Ha mégis odasüt a nap, válassz sötét üvegeket, esetleg kis dobozokat, abban legyenek a fűszerek. Ha nem sikerül őket fénytől védett helyre tenni, tedd be őket a szekrénybe, vagy tegyél eléjük egy kis függönyt.
Száraz, párától mentes helyen legyenek
Lehetőleg ne párás helyen tartsd őket, semmiképpen ne a tűzhelyed feletti polcra pakold a fűszereket, ha pedig nem tudod elkerülni a párát, mindenképpen légmentesen lezárva tárold őket. Ha nedvesség kerül a fűszerekbe, összecsomósodnak, használhatatlanok lesznek.
A lejárati idő
Mikor megveszel egy szárított fűszert, mindig látsz a tasakon lejárati időt - sajnos, akármennyire is odafigyelsz a tárolásra, addigra veszíteni fog az aromájából. Érdemes ezt a lejárati időpontot is a címkére írni, hogy tudd, mikor esedékes a csere.
Ha szeretnél még többet megtudni a fűszerekről, melyiket mivel érdemes helyettesíteni, milyen az ízük, milyen egészségügyi problémákra jók, itt találsz egy szuper összefoglalót.
Fotók: Getty Images