Puha lesz a hús, ha szódabikarbónával puhítod – Apró, okos trükk a főzéshez

szódabikarbóna3
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha öregebb a tyúk, amit a piacon vettünk, vagy nem áztattuk elég ideig a babot, előfordulhat, hogy még órákig tartó főzés után sem puhulnak meg teljesen.

Van ilyenkor valamilyen megoldás? Vagy csak a kitartó főzés? Nagyimtól hallottam először a trükköt: adni kell hozzá egy kis szódabikarbónát, attól majd megpuhul. Többször kipróbáltam már ezt a praktikát, hússal is, hüvelyessel is, és tényleg mindig bevált, a félkemény bab egy szempillantás alatt vajpuha lett, az öreg tyúk pedig sokkal hamarabb lett omlós. 

A szódabikarbóna nem csak térfogatnövelő- és tökéletes tisztítószer, de a főzés során is nagy hasznát vehetjük. Hogyan működik a szódabikarbóna, mi a titok nyitja?

Valójában egy nagyon egyszerű kémiai reakció. Arról van szó, hogy a szódabikarbóna lúgosít, ezáltal megakadályozza a fehérjék megkötését, így puhábban tartja a fehérjében gazdag húst/hüvelyest.

Főzés közben

Én eddig mindig főzés közben használtam, a húsleveshez vagy pörkölthöz adtam egy késhegynyit belőle. Arra ügyelni kell, hogy nem szabad túlzásba vinni a használatát, mert megérződhet a végeredmény ízén. Mikor az ételhez adjuk, a felszíne habos lesz, bugyogni fog, de ez a folyamat csak pár másodpercig tart, nem kell tőle megijedni. 

Mint már feljebb említettem, nem csak húsoknál, hüvelyeseknél is tökéletesen működik ez a trükk, leves vagy főzelék esetén. Ráadásul nem csak puhítja a hüvelyest, de segít megelőzni a puffadást is, ha szódabikarbónát adunk a babhoz, nem fogunk felfújódni utána. 

Ha tudjuk előre, hogy öregebb tyúkkal vagy éppen vastag, rágós marhahússal lesz dolgunk, akkor elő is készíthetjük a húst, főleg sütésnél érdemes az alábbi módszert alkalmazni. 

Hússütésnél

Ebben az esetben fogjuk a húst, majd szórjuk be alaposan a szódabikarbónával, de ne dörzsöljük bele. Hagyjuk rajta legalább 30 percig. Ha letelt a fél óra, mossuk le róla alaposan a szódabikarbónát. Készítsük el a húst grillen vagy serpenyőben, ahogyan amúgy is szoktuk.

Ha nem puhulna eléggé gyorsan, utólag is szórhatunk a zsiradékba egy kis szódabikarbónát. Ezt a trükköt egyébként az ázsiai konyhában is előszeretettel alkalmazzák.

+ 1 Tipp

Amellett, hogy a szódabikarbóna tökéletesen puhítja a húst és a hüvelyest, még hagymadinsztelésnél is hasznát vehetjük. A karamellizált hagyma készítése időigényes folyamat, de ha adunk hozzá egy kis szódabikarbónát, sokkal hamarabb éri el a kívánt állagot.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon