5 tipp, mire figyelj, ha sült tarját készítesz: így lesz pirult és szaftos a hús

Tarja sütési tippek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tarja a sertés legszaftosabb része, melyből fenomenális sültet lehet készíteni. A hússal egyszerű bánni, alapfűszerekkel sütve is tökéletes.

A tarja a sertés nyakhúsa, melyet egészben és szeletelve is megsüthetsz, sőt még rántva is finom, grillen is ki lehet próbálni, és csíkokra vágva ragukat is összedobhatsz belőle.

A tarját tényleg sokoldalúan fel lehet használni, a legjobb elkészítési módja mégis a sütőben sütés. A húst a benne található zsír teszi csodássá, mely sütés közben nem engedi kiszáradni, szaftos és ízletes lesz. Persze ettől még figyelni kell készítés közben, sok apróságnak tűnő dolog döntő lehet abban, hogy milyen lesz a végeredmény.

Beszerzés

Bármilyen ételt is készíts, fontos a kiváló minőségű alapanyag beszerzése. A húst mindig megbízható hentestől szerezd be, akinek a véleményét is ki tudod kérni. A tarját hazaviheted egészben és szeletelve is, utóbbit pedig kérheted csonttal vagy nélküle.

Csonttal vagy nélküle?

Van, aki így, van aki úgy szereti. Az azonban biztos, hogy a csonttal együtt sült tarja nem esik annyira össze, illetve még ízletesebb és szaftosabb lesz a hús. Ha csont nélkül sütöd, akkor is vidd haza a csontot, finom húslevest készíthetsz belőle.

Fűszerezés

A tarja az a hús, amely egyszerű alapízesítőkkel, sóval, borssal és fokhagymával is mennyeire sül. De ez nem azt jelenti, hogy ne szeretné a fűszereket. Kipróbálhatod pácolva, ez grillezésnél remek választás, mustárral lekenve is csodálatos, és sóoldatban is el lehet készíteni. Utóbbi nem nehéz, csak annyi a dolgod, hogy a húst sós vízbe teszed néhány órára vagy egy teljes napra. A szabály szerint 1 liter vízhez 3-4 evőkanál sót kell adni, és persze más ízesítők is elférnek benne, melyektől csodás lesz a hús.

Tarja sütési tippek ct1

Így sül egyenletesen a hús

Mielőtt sütőbe tolnád, hagyd kint a húst a dolgozópulton kicsit pihenni. Ez azért fontos, mert ha rögtön a hűtőből kerül a sütőbe, akkor nem tud egyenletesen sülni.

Lassú tűzön sütve lesz igazán finom

Bármilyen húsból is készíts sültet, a legtöbb receptben a lassú sütést javasolják. Ez a szabály a tarjára is érvényes, bőven elég 120-140 fokon kezdeni a sütést. Az idő függ a hús méretétől, és hogy szeletben vagy egészben került a sütőbe. Sülés közben ellenőrizd a húst, szúrj bele egy villát, ha kellően puha, akkor már csak színt kell neki adni. Ilyenkor 200 fokosra kell kapcsolni a sütőt, és 10 perc alatt megpirítani.

Persze itt is vannak trükkök, érdemes kitapasztalni, kinek mi válik be. A mamák többsége a sütési idő első felében fóliát tesz a tepsire, majd amikor pirosra sült a hús, akkor távolítják el a tepsit borító takarót. Olyan is akad, aki a már puhára sült húst valamilyen ragacsos mázzal keni le, vagy simán csak sajttal szórja meg, vagy mindenféle extra nélkül tolja vissza a sütőbe pirulni. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük