Akár mikróban is elkészítheted a tejberizst: tippek és ötletek, hogy tökéletes legyen a régi kedvenc

trct3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejberizs retró kedvenc, az egyszerű édesség ezerféle ízben és változatos textúrákban kóstolható.

Szerény finomság, amelyről sokaknak a menza vagy a nagyi főztje ugrik be először. Ha a mama készítette, akkor biztosan csak jó emlék és finom íz társul hozzá, aki viszont a menzásat ette, azt a világból is ki lehet vele kergetni.

Persze lehet, hogy tévedek, a menzás tejberizs is lehet finom, az én emlékeimben azonban száraz, nem túl mutatós desszert él, amelynek semmi íze és illata nem volt, alig ette meg valaki a suli ebédlőjében.

trct2

A rizses desszert elkészítése nem nehéz, mégis nagyon könnyen el lehet rontani. Őrt kell állni a gáztűzhely mellett és fel kell készülni a "veszélyekre", kifuthat/leéghet a tej. Ha azonban sütőbe tolva készíted el, mert úgy is el lehet, nem kell alkalmi biztonsági őrnek állnod. Na, de ne rohanjunk előre.

Tejberizs a nemzetek konyhájában

A rizses desszert olyan, mint a fánk vagy a lecsó, a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját verzióval. A svédek tepsibe simítva készítik, de az indiai és a török konyha is büszkélkedhet saját tejberizzsel.

trct4

Sokan pohárdesszertként tekintenek a tejberizsre, amelyet izgalmas ízekben, friss gyümölcsökkel szokás kínálni. Ha gáztűzhelyen készül, mindig alacsony láng felett, hosszan kell főnie, hogy a rizs szépen megpuhuljon. A kerek szemű - rizottórizs - a legjobb választás, mert magasabb a keményítőtartalma, sokkal krémesebb lesz a desszert. A tökéletes tejberizs selymes, de a rizsnek jól áll, ha kicsit harapósabb. Hidegen és melegen is jólesik fogyasztani.

Milyen ízekkel készüljön?

A vaníliás változat nagyon kedvelt, alaprecept, használhatsz hozzá vaníliás cukrot vagy rúd kikapart magját is. Népszerű még a kakaós vagy fahéjas verzió, de egészen különleges fűszerekkel, például csillagánizzsal is ki lehet próbálni. A tejberizsbe gyümölcsök is kerülhetnek, tálalásnál jól áll neki a tejszínhab.

trct1

Elkészítési módok

Gáztűzhely

A hagyományos receptek szerint gáztűzhelyen készül a rizses desszert. Az alapanyagokat bögrével is kimérheted, tej helyett pedig növényi italt is használhatsz: a krémes textúra kialakítása érdekében érdemes a folyadék felét tejszínre cserélni, illetve a vaj is sokat javíthat a finomság állagán. Itt találsz hozzá egy szuper alapreceptet.

trct6

Tepsi

Tepsiben többféleképpen készülhet a tejberizs, az egyik legegyszerűbb változat receptjét mutatjuk: tegyél 14 dekagramm rizst egy jénaiba, keverd egybe 8-10 dekagramm cukorral, 1 csipet sóval. Önts rá 1 liter tejet, 1 deciliter tejszínt és szórj rá általad választott fűszereket (fahéjat, vaníliát). Keverd át a hozzávalókat, majd 150 fokos sütőben süsd 50-60 percig. Ezután keverd át még egyszer, majd tedd vissza ugyanennyi időre. Utána ismét keverés következik, majd jöhet a tálalás.

trct7

Mikró

Bizony, mikróban is lehet tejberizst készíteni, sokan esküsznek rá. Csak annyit kell tenned, hogy a rizst (a fent írt mennyiség tökéletesen működik) öntsd hőálló edénybe, majd mehet rá a tej, növényi ital vagy víz - nem egyszerre kell adagolni az 1 litert, hanem 3 részre osztva. A mikród legmagasabb fokozatán 15-20 percig melegítsd a rizst, majd megint önts rá tejet és 5 percre ismét kapcsold be a mikrót. Utána jöhet egy újabb adag tej és az ízesítők, majd még 5 perc.

Mit lehet kezdeni a maradékkal?

Ha esetleg rád marad a tejberizs, dobj össze belőle rizsfánkot, vagy simítsd tepsire, fedd le, tedd a mélyhűtőbe 60 percre. A megfagyott rizst vágd kockákra, panírozd be (liszt, tojás, zsemlemorzsa), utána süsd ki forró olajban és szórd meg fahéjas porcukorral.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük