Hogyan lesz tökéletes a tojásrántotta? 7 praktikát mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A tojásrántotta a világ legegyszerűbb étele, vagy mégsem? Érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy ebből a fogásból is a legjobbat hozhasd ki.
Azt mondják, hogy rántottát mindenki tud készíteni, az első ételek egyike, amit a konyhában összedobnak, akár még a gyerekek is. Valóban nagyon könnyen megvan, csak felvered a tojást, sózod, borsozod, kicsit megsütöd és már tálalhatod is.
A tojás nagyon egészséges étel, fontos és kiváló fehérjeforrás. Zsírtartalma elenyésző, viszont magas a lecitintartalma, amely megvédi a szervezetet a rossz koleszterin káros hatásaitól és csökkenti is azt. A tojás az összes, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint tartalmazza. Jelentős az ásványi anyag tartalma is.
A tojás sütemények alapanyaga is lehet, de készíthetsz belőle majonézes vagy brokkolis salátát. Ha reggelit készítesz, akkor így főzz tökéletes keménytojást és így hámozd meg, hogy könnyen lejöjjön a héja. A tojáshéj színe viszont csak a tojó fajtájától függ, az ízét egyáltalán nem befolyásolja, hogy barna vagy fehér héjú tojást törsz fel. Most pedig következzen az alapétel, a rántotta, amelyet többféle módon tökéletesíthetsz. Persze, ha nagyon laktatóan szeretnéd elkészíteni, akkor keverj bele minél több zöldséget.
Kukoricakeményítő
A kukoricakeményítőt keverd össze egy kevés tejszínnel, majd keverd a tojáshoz, meglátod, egészen selymes, bársonyos ízt fogsz kapni végeredménynek. Egyrészt gazdag ízvilágú fogást kapsz, másrészt néhány perc alatt tökéletes állagú tojásos ételt ehetsz.
Borkősav
A borkősav megkeményíti például a tejszínhabot, így a rántottát is jóval kompaktabbá teszi. Nem kell belőle sokat használnod, mindössze egy csipetnyit adj két tojáshoz. Jó alaposan keverd össze a tojásokkal, addig, amíg a tojások világosabbak és habosak nem lesznek. Ekkor önts egy serpenyőbe olajat, majd lendületes mozdulatokkal süsd meg a tojásokat.
Plusz sárgája
A sárgája a tojás legjobb része. Tele van jótékony zsírokkal, csodás, krémes az íze, és ha csak plusz egy sárgáját adsz a rántottához, nagy lángon is sütheted a kiszáradás veszélye nélkül. A maradék fehérjéből szuper tojáshab készül, amellyel süteményeket tudsz díszíteni.
Rázd fel egy shakerben sütés előtt
A rázás sokkal jobban működik, mintha habverővel vernéd fel a tojást. Ha egy erre rendszeresített edényben, például shakerben rázod össze a tojásokat, mind színben, mind textúrában homogénebb állagot fogsz kapni, ráadásul nagyon gyorsan.
Sajt nélkül is lehet krémes
Ha a remegősebb állagú rántottát szereted, akkor ezt is elérheted, csak egy kicsivel több időbe telik az elkészítése. Süsd a tojást nagyon alacsony hőmérsékleten, így a fehérje összeáll a sárgájával és a rántotta élénk narancssárga színt kap, remegős lesz.
Adj hozzá sajtot
Nem mindegy, milyen sajttal dúsítod a rántottát. A cheddart inkább a végén keverd hozzá, de a ricottát vagy másfajta krémsajtot a tojás előtt tedd a serpenyőbe, így ad majd szuperkrémes állagot és ízt a rántottának.
Fotó: Getty Images