Így szüntesd meg a vízkövet természetes módszerekkel - A citrom, az ecet és az uborka csodákra képes

vízkőtlenítő
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármennyire is vigyázol, a vízkő sajnos az összes háztartásba beeszi magát, ráadásul a konyhai eszközökön is megtelepszik.

Gyakran találsz idegesítő vízkőfoltokat az edényeken, amelyek minduntalan visszatérnek, és nem tudod, hogy szabadulj meg tőlük? Nem kell megijedni, a vízkő eltávolítása sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, és még kemikáliákra sincs szükség minden esetben. 

A vízkő nem feltétlenül szennyeződés, a folyó vízzel való érintkezés okozza. Ahhoz, hogy az edényeken ne telepedjen meg a vízkő, folyamatosan tisztítani kellene őket, de ez a legtöbbször nem kivitelezhető.

Ha már megtelepedett az edényeken, akkor próbáld meg természetes módszerekkel eltávolítani, hogy ne terheld a környezetet. Hidd el, így is ragyogni fognak az eszközök. Ha a vízforralódban van vízkő, így tudsz megszabadulni tőle természetes módszerekkel. A leégett edények tisztítására pedig itt találsz hatékony megoldásokat. 

Szódabikarbóna

Azoknak, akik természetes módon szeretnének megszabadulni a vízkőtől, a szódabikarbóna nagyon jó megoldás. Készíts két evőkanál szódabikarbónából és egy fél liter meleg vízből keveréket, tedd egy szivacsra vagy egy rongyra, majd kend a vízkőtleníteni kívánt felületre. Ha nagyon makacs szennyeződésről van szó, tedd a keveréket egy fémhálóra, de csak olyan felületeken alkalmazd, amelyek nem karcolódnak. Ha a konyha többi részén is dolgoznál ezzel a keverékkel, akkor tedd egy szórófejes flakonba, fújd a kezelendő felületre, majd hagyd 10 percig hatni, végül töröld le. 

szódabikabóna

Fehérborecet

A fehérborecet kétségkívül a legjobb és leginkább hatásos anyag a vízkő eltávolítására, főleg, ha környezetbarát megoldásban gondolkozol. Töltsd tele a tisztítandó edényt forró víz és ecet keverékével, forrald fel, majd zárd el a gázt, és hagyd a keveréket az edényben további két órát. Az evőeszközöket is meg tudod tisztítani, ha beleteszed őket a folyadékba. Ha letelt az idő, öntsd ki a vizet, majd egy tiszta konyharuhával törölj mindent szárazra. 

Ecet és szódabikarbóna

A leghatékonyabb megoldás, ha az ecetet és a szódabikarbónát összekevered. Egy serpenyőt tölts meg egyenlő arányban vízzel és ecettel, majd amikor elkezd forrni, adj hozzá két evőkanál szódabikarbónát, alaposan keverd el. Hagyd kihűlni, majd márts bele egy rongyot, így töröld át a vízköves felületet. 

vízkőmentesítés

Citrom

A citrom előnyeit sokan ismerik, de talán nem mindenki tudja, hogy a citrom természetes savassága képes feloldani az edényeken keletkező bosszantó kis foltokat. A citromot kétféleképpen használhatod: ha a vízkő nem túl makacs, akkor csak vágd félbe és dörzsöld be vele a tisztítani kívánt felületet, majd töröld át egy ronggyal. Ha durvább a szennyeződés, akkor töltsd tele a vízköves edényt vízzel, nyomd bele a citromot, forrald fel és hagyd benne a levet 2-3 órát, majd töröld szárazra. 

antivízkő

Uborka

Bármilyen furcsán hangzik, uborkával edényt is lehet tisztítani: csak fel kell szeletelni és megdörzsölni vele a vízköves felületet. Pár perc múlva a vízkő eltűnik, csak szárazra kell törölni az edényt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük