Minden, amit a wasabiról tudni kell: azt is elmondjuk, hogyan használd

wasabi
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A wasabiról általában mindenkinek a sushi jut az eszébe. De honnan is ered, és mire jó még ez az élénkzöld színű, csípős paszta? Cikkünkből most megtudhatod!

A wasabit egy fűszeres, zöld pasztaként ismerheted, amit a sushi mellé kínálnak fel extra fűszerként. Az igazi wasabi azonban nem ebben a formában születik.

Mi fán terem a wasabi?

Az igazi wasabi a Wasabia japonica növény rizómájából készül, ami olyan, mint egy növény szára, ami a föld alatt nő.

Jellegzetes tiszta fűszeressége a benne lévő allil-izotiocianát-tartalmából ered. Ez az oka annak, hogy az emberek néha úgy írják le a wasabit, mintha annak ereje az orrukba menne fel, mint egy szippantás, miközben valójában a szájukkal eszik. 

wasabi

Milyen a wasabi íze?

A frissen reszelt wasabi íze élénk és intenzív. Csípős, mégis kellően finom ahhoz, hogy a nyers hal ízét még jobban kiemelje.

Éppen ezért egy tisztességes sushiétteremben nem az étel mellé teszik a wasabit, hanem minden egyes falatra egy picit, hogy a halíz egyensúlyba kerüljön a wasabi erejével. 

wasabi

Érdekesség, hogy a wasabit olykor hamisítják is. Mivel az igazi wasabi növény a Brassiacaceae növény családjából származik, ami elég drága, ezért sokszor készítik az ugyancsak ebbe a növénycsaládba tartozó torma, retek és mustár kombinációjából. Az íz hasonlóan erős lesz, de mégsem az igazi. Ezenkívül készülhet porított tormából és mesterséges színezékekből is, lehet benne mustárpor és sűrítőszerek is, mint például a liszt vagy a kukoricakeményítő. 

Hogyan különböztethető meg a valódi és a hamis wasabi?

A hamis wasabi textúrája pépes és sűrű állagú, a tormát általában teljesen simára pürésítik. 

wasabi

Az igazi, reszelt wasabi állaga azonban picit darabos textúrájú a pép helyett. Ráadásul az igazit mindig frissen reszelik, hogy a legtöbb ízt tudja kölcsönözni a sushihoz.

Mire használjuk a wasabit?

A wasabi, mint az már bizonyára mindenki számára körvonalazódott, egy igen intenzív ízű, élénk színű fűszer, amivel a hal ízét szokták a japán konyhaművészetben kiemelni vigyázva, hogy a wasabi el ne nyomja azt.

wasabi

A lágy ízek kerülnek harmóniába a csípős, színes, krémes fűszerrel, ami segít kiemelni a hal valódi aromáját. Ez azonban még nem minden, ugyanis a nyers halból származó baktériumok ellen is harcolnak vele. 

Miért olyan drága az igazi wasabi?

Nos, ennek az az oka, hogy a Wasabia japonicát hihetetlenül nehéz termeszteni. Japánban a vadon élő wasabi sziklás folyómedrekben nő, ráadásul nagyon kényes a környezetére és a páratartalomra is, így már egészen apró változástól is elpusztulhat.

A legtöbb wasabit Japánban termesztik, bár nyomokban Észak-Amerikában is felbukkant. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha ilyen macerás termeszteni, akkor egyáltalán minek nevelik? Nos azért, mert fontonként közel 75 dollárt ér. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük