
Így fagyaszd le a zöldségeket és gyümölcsöket – Felengedve is zamatosak maradnak

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Mutatós vörös bársony cupcake: így egyszerűsíts, ha nem megy a tortasütés

Fokhagymás tésztaszósz fodros kelből: egészséges vacsi fél órán belül

Csokoládéba mártott zserbószívek: Valentin-napi desszert sütés nélkül

Krémes, tejszínes csirkeleves: puha krumplinudli a levesbetét

Menzakaják kvíze: kitalálod a hozzávalókból, melyik ételről van szó?
Mindig jó, ha van otthon friss zöldség és gyümölcs, de szerencsére fagyasztással tovább is megőrizheted a szezonális termések frissességét és zamatát.
Sajnos egyes zöldségeknek és gyümölcsöknek nagyon rövid a szezonjuk, de ha nem szeretnél egy újabb évet várni rájuk, el is teheted őket a fagyasztóba.
Fagyasztani zacskóban és dobozban is tudsz. A zacskós megoldás helytakarékosabb, de fontos, hogy mindig préseld ki az összes levegőt a zacskóból fagyasztás előtt, majd jól, légmentesen zárd le. A doboz előnye, hogy egymásra tudod pakolni őket, úgy átláthatóbb lesz, hogy mi van a fagyasztódban.

Zöldségek fagyasztása
Fontos, hogy hibátlan, érett zöldségeket fagyassz le. Néhány zöldséget, mint például a cikóriát, az uborkát, az endíviát, a kelkáposztát, a salátát, a retket és a csicsókát nem lehet fagyasztani.
A zöldségek fagyasztása előtt hőkezelésre van szükség. Egy tálba tegyél jeges vizet, tedd félre. Egy lábasban forralj vizet, majd amikor már forr, mártsd bele a fagyasztásra előkészített zöldségeket. Addig tartsd őket a vízben, amíg egy késsel át tudod szúrni őket, ekkor állnak készen a fagyasztásra. Szűrd le őket, majd azonnal tedd a hideg vízzel teli tálba. Hagyd, hogy a víz lehűtse, majd egy papírtörlőre téve szárítsd meg őket.
Ezután dobozolhatod vagy zacskózhatod őket a fentebb említett módon. A megfelelően lefagyasztott zöldségeket 3-6 hónapig tárolhatod a fagyasztóban.
Gyümölcsök fagyasztása
A gyümölcsöket nem kell előkezelni, előfőzni fagyasztás előtt. Első lépésként mosd meg őket, majd egy papírtörlőn szárítsd meg. Ha beáztatod őket egy pillanatra cukros vízbe, akkor a színüket is jobban megtartják. Mielőtt bedobozolnád a gyümölcsöket, tedd őket tálcára, majd a fagyasztóba, és amikor már megfagytak, akkor tedd őket a dobozba, úgy nem fognak összetapadni.
Ha olyan gyümölcsöket fagyasztasz, amelyek megbarnulhatnak, akkor mártsd őket citromos vízbe a fagyasztás előtt. A gyümölcsök esetében is ügyelj arra, hogy érettebb, hibátlan példányokat válassz, és akkor 3-6 hónapig élvezheted a frissességüket.
Fotó: Getty Images