Neked is megkeseríti az életedet a zsizsik? Tippek, hogy megszabadulj tőle

zsizsik4
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amilyen pici, annyira kártékony a zsizsik, amely a gabonafélékben, a fűszerekben, sőt, a hüvelyesekben is megbújhat. Nem egyszerű megszabadulni tőlük, de ha megfogadod az alábbi tippeket, nem kell tartanod az inváziótól.

Sajnos saját tapasztalat alapján íródott ez a cikk, ugyanis a zsizsik állandó lakhelyet alakított ki magának a kamránkban, és nem volt egyszerű a száműzése. Először csak a lisztben találkoztunk vele, aztán már a rizsszemek között, a búzadarában, sőt, még a kókuszreszelékben is találtunk. 

Ha te abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nem ismered ezt a rovart, akkor is érdemes elolvasnod a cikket, ugyanis a megelőzésről is szó lesz, hiszen akár a boltok polcairól is hazaviheted a kártevőt. Ha pedig hozzánk hasonlóan abban a kényelmetlen helyzetben vagy, hogy mindennap küzdened kell a zsizsikkel, próbáld ki az alábbi tippeket.

Mi pontosan a zsizsik?

Több fajtája ismert. Alapvetően egy mindenevő bogárról van szó, amely 2,5-3 milliméter hosszú, sötétbarna vagy fekete is lehet. Egyik típusa a gabonazsizsik, amely a különböző gabonák termésében fejlődik ki, a lárvák ott bábozódnak be. A kikelt rovarok aztán újabb gabonaszemekre petéznek. Szerencsére repülni nem tudnak.

zsizsik2

Ezenkívül létezik még rizs- és kukoricazsizsik – amelyek csak abban különböznek előző társuktól, hogy repülni is tudnak –, a babzsizsik pedig picit nagyobb méretű, és a hüvelyesekben bújik meg.

Sajnos a háztartásokban is előfordulhatnak, az üzletben vásárolt száraz élelmiszerrel kerülnek a lakásba. A zsizsikek a nedves, magas páratartalmú helyeket szeretik, így főleg kamrákban és spájzokban rendezkednek be. 

Megelőzés 

Nézd át a megvásárolni kívánt árut

Zsizsik bármilyen száraz élelmiszerrel a lakásba kerülhet, főként gabonafélékben bújik meg, legyen szó lisztről, rizsről, száraztésztáról, de fűszerben, olajos magvakban, hüvelyesekben, sőt, akár még csokoládéban is előfordulhat. Sajnos nehéz kiszűrni a boltban, hogy fertőzött-e az adott élelmiszer. Mindenesetre az átlátszó csomagolást érdemes alaposan megvizsgálni, hátha látsz benne apró fekete bogarakat, vagy lyukakat a hüvelyesen, tésztán, amelyek lárvákra utalhatnak. A papírcsomagolású élelmiszereknél pedig arra kell figyelni, hogy ne legyen sérült a borítás.

zsizsik

Fagyasztás

Ha biztosra akarsz menni, a hazavitt élelmiszert (főként gabonaféléket) tedd a fagyasztóba 24-48 órára, így az esetleges lárvák/peték, ha voltak, biztosan elpusztulnak. 

Takarítás

Fontos a rendszeres takarítás is, a kamrád/spájzod polcait legalább havi egyszer töröld át, akár valamilyen természetes fertőtlenítővel, de az ecet is jó választás, ráadásul a zsizsik utálja a szagát. Arra külön figyelj, hogy ne legyen semmilyen maradék, kiborult rizsszemek, kekszmorzsa a polcokon.

Légmentesen záródó edény

A zsizsiknek a papír és a nejlon sem akadály, átrágja magát ezeken az anyagokon, a kibontott csomagolással pedig még könnyebb dolga van. Ezért a megvásárolt élelmiszereket, különösen a kibontottakat, rögtön öntsd át légmentesen zárható edénybe/befőttesüvegbe, hogy a bogár ne tudjon hozzáférni. Ezzel azt is megakadályozhatod, hogy az esetlegesen a boltban vett, zárt zacskóban megbújt zsizsik ne tudjon szaporodni.

zsizsik5

Ha megtörtént a baj

Átválogatás

Ha az elővigyázatosság ellenére zsizsik kerül a kamrádba, az első és legfontosabb lépés, hogy megkeresd a forrást. Nézz át minden bontott és bontatlan élelmiszert is a gabonaféléktől és a hüvelyesektől kezdve, de ahogy már említettük, akár csokoládéban, gabonapehelyben, fűszerben, sőt még teában is megbújhatnak. 

Ha megvannak a szennyezett élelmiszerek, rögtön dobd őket a kukába, majd a szemetet is távolítsd el a lakásból mielőbb, ugyanis könnyen kimászhatnak belőle a rovarok. Ha biztosra akarsz menni, a szennyezett ételt forrald fel vagy fagyaszd le, így biztosan elpusztulnak a kártevők, utána pedig már nyugodtan kidobhatod.

zsizsik3

Ahogy már volt róla szó, mivel a termésen belül fejlődik a lárva, nem minden esetben lehet észrevenni, melyik élelmiszer fertőzött. Ennek ellenére nem ajánlom a potenciális forrás pl. liszt átszitálását/szűrését, ugyanis nem tudni, mennyire szennyezett, a rovarok ürülékkel és maradványokkal is bepiszkíthatják, így azok elfogyasztása emésztőrendszeri panaszokat okozhat. 

Takarítás

Ha mindent kidobtál, ami gyanús vagy fertőzött volt, jöhet egy alapos takarítás, a polcokat mosd át a már feljebb említett ecetes vízzel vagy fertőtlenítőszerrel. Fordíts figyelmet a zugokra, résekre is. Azokat az élelmiszereket, amelyek megmenekültek, mindenképp tedd légmentesen zárható dobozba, így ha mégis megbújt egy-egy bogár, nem fog már bajt okozni a kamrában.

zsizsik6

Elűzés

Ha félsz attól, hogy a válogatás ellenére maradhatott egy-két elbújt zsizsik a karmában, tartsd távol őket aromás fűszerekkel. A molyhoz hasonlóan a zsizsik sem szereti az erőteljes illatú fűszereket, mint a babérlevél és a levendula. Akár minden száraz élelmiszer csomagolása mellé vagy bele tegyél egyet ezekből. Érdemes őket megtörni, porrá őrölni, hogy még erősebb legyen az illatuk. Az illóolajat sem kedvelik a zsizsikek, bár ez nem érintkezhet az élelmiszerrel, a polcokat áttörölheted vele.

Nálad volt már zsizsik, és ha igen, hogyan védekeztél ellene?

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük