A chili serkenti az emésztést, fokozza az anyagcserét: diéta alatt is érdemes fogyasztani

chili paprika cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az emésztést is serkenti, de a rajongók nem ezért, hanem elsősorban az extrán csípős ízéért fogyasztják, illetve ízesítik vele az ételeket.

A chilipaprika gyűjtőnév, a trópusi és szubtrópusi éghajlaton élő csípős paprikák gyűjtőneve. A legtöbben Mexikóban, Indiában, Közép-Afrikában és Kínában termesztenek és fogyasztanak chilit, de világszerte kedvelik ezt a fűszernövényt.  

A chilipaprika levele kicsi és sötétzöld, a termésük különböző méretű, színű és alakú. Éretlenül zöld, majd éretten piros színűek, de létezik narancssárga, sőt lila és barna chili is. Leggyakrabban szósz vagy por formájában fogyasztják. A Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb paprikafélék. 

chili paprika álló

A chilipaprikafajok közül valamelyik a cserjés paprika, más a közönséges paprika, a bogyós paprika vagy a kínai paprikafajok változata. A Cayenne-bors is chiliből készül, amely a csípős fűszerkeverékek egyik fő alkotóeleme. Bármennyire is szereted a csípős ízt, előfordulhat, hogy túl sokat eszel belőle, és úgy érzed, menten felgyulladsz. Ezekkel a trükkökkel mérsékelheted ezt az égő és kellemetlen érzést. 

Serkenti az emésztést és a keringést

A chili fő hatóanyaga a kapszaicin, amely serkenti az emésztést úgy, hogy ösztönzi a nyál és a gyomornedvek elválasztását. Rendszeres fogyasztása megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától. Fokozza a szervezet anyagcseréjét és az energiafelvételét a zsírraktárakból, ezért diétába is beilleszthető. A chili fertőtlenítő hatással is rendelkezik, valamint serkenti a keringést, így alacsony vérnyomásúak bátran fogyasszák.

chilik álló

Rengeteg ételfajtának ad különleges ízt

Az általában téglavörös termést megőrlik, és a port önmagában is használják főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel. A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Ezt a könnyen elkészíthető, tejszínes-chilis kukoricalevest is érdemes kipróbálnod. 

A chili erőssége

A különböző paprikákban eltérően van jelen a kapszaicin. A legtöbbet a mexikói Habanéró és a karibi Scotch Bonnet tartalmazza. Vigyázz, mert tényleg iszonyatosan csípnek, és ha a bőröddel érintkeznek, akár égési sérülést is okozhatnak. 

A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville-egység, amelyet egy Wilbur L. Scoville nevű tudós dolgozott ki: ezzel mérik, mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika. A Scoville-egység azt a számot adja, hányszoros hígításban érezhető még a csípősség. Ez a szám 0 és 300,000 között van, a legerősebb a Habanero paprika. 

chili con carne

Chili az ételekben 

A mexikói, amerikai, olasz, thai, maláj és kínai konyha egyik fő fűszere a chilipaprika. Íme pár étel, amelyből biztosan nem maradhat ki. 

  • Arrabiata: olasz, paradicsomalapú szósz, amely mindig tartalmaz különböző mennyiségben őrölt chiliport. Receptünk is van hozzá.
  • Curry: speciális fűszerkeverék, az indiai konyha alapja. Itt egy jó kis recept is hozzá, egy vega csicseriborsós változat
  • Chili con carne: a nagy kedvenc, amit havonta legalább egyszer megfőzök, apósom nagy örömére. Íme egy jó kis recept hozzá. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük