Melyik ételekben található sok D-vitamin? Nem csak a csontok egészségéért felel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A D-vitamin és annak hiánya az utóbbi években igencsak reflektorfénybe került a csontok egészsége, az immunrendszer védelme és a diéta támogatása miatt.
Az egészséges, jól működő szervezet megköveteli a rendszeres vitaminpótlást, hiszen nélküle nemcsak a betegségekre leszel fogékonyabb, hanem a szervezeted sem fog megfelelően működni, a mindennapi regenerációdra is negatív hatással lesz.
A vitaminok egy része vízben, a másik része zsírban oldódik. A vízben oldódó vitaminokat csak rövid ideig tudja tárolni a szervezet, ezért ezeket naponta kell pótolni, a zsírban oldódó vitaminok a bélben szívódnak fel a bevitt zsírokkal együtt. A vitaminok mellett ásványi anyagokra is szükséged van, az egyik ilyen a kalcium, amely a csontok és a fogak egészségéhez járul hozzá, de a szíved, az izmaid és az idegrendszered működéséhez is szükség van a megfelelő mennyiségű bevitelre. A kalcium mellett a magnéziumbevitelre is figyelned kell, amellyel szintén megelőzheted a csontritkulást.
Az egyik fontos zsírban oldódó vitamin a D-vitamin, amely szabályozza a kalciumháztartást és segíti a csontok épülését, de az immunrendszeredet is védi. A rendszeres C-vitamin-bevitel is fontos, de mindenképpen fogyassz mellé D-vitamint is, télen akár 1500-2000 egységet is. Nyáron a napsütés miatt kevesebb is elegendő, de mindenképpen ügyelj rá, hogy ne ürüljenek ki a raktárak.
Érdemes évente szűrésre is elmenni, ahol megállapítják, hogy van-e elég vitamin a szervezetedben. A D-vitamin-hiány miatt jelentkezhetnek szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség és veseelégtelenség is. A daganatos vagy asztmás megbetegedéseknek is köze lehet a D-vitamin-hiányhoz. Ha fogyókúrázol, akkor is figyelned kell a bevitelre, mert ha nem viszel be eleget, akkor az anyagcseréd sem fog megfelelően működni és zsírt sem vesztesz így.
Természetes úton is beviheted
A D-vitamint nem csak tabletta formájában juttathatod a szervezetedbe. Bár biztosan szükség lesz táplálékkiegészítőkre is, a magas D-vitamin-tartalmú élelmiszerek fogyasztásával támogathatod az egészséged. Az, hogy változatosan étkezel, mindenképpen segít abban, hogy legalább a fontos vitaminok és ásványi anyagok egy részét fedezze, így egyáltalán nem vagy legalább kevesebb táplálékkiegészítőhöz kell nyúlnod. Érdemes a D-vitamin-tartalmú ételeket is beiktatnod az étkezésedbe és napi szinten bevásárolnod az alapanyagokból.
Kétféle D-vitamin létezik, a D2- és a D3-vitamin. Az állati eredetű élelmiszerek D3-vitamint tartalmaznak, de ez keletkezik a bőrben is, ha napsugárzás éri. D2-vitamin a növényi eredetű élelmiszerekben található.
Gomba
A gomba, amely se nem növény, se nem állat, nagyon változatosan elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú alapanyag. Remek húspótló, fehérjében és D- és B-vitaminban gazdag, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és szelén. Ezeket a recepteket érdemes gombából elkészítened, van köztük főétel, köret és leves is.
Tengeri halak
A tengeri halak húsában D-vitamin és esszenciális zsírsavak találhatók, melyek fontosak egészségünk megőrzése érdekében. A legnépszerűbb a lazac, amely nagyon egyszerűen és változatosan készíthető el. Fontos, hogy a szósz ne nyomja el a hal ízét, csak kiemelje. A tejszínes-szárított paradicsomos mártás jól illik hozzá.
Tej és tejtermékek
A tej és tejtermékeket mindenképpen iktasd be a mindennapi táplálkozásodba, mert nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot és D-vitamint is. Érdemes külön kiemelni a kefirt, amely nemcsak kellemesen savanykás ízű és frissít, hanem még sütemény-alapanyagnak is kiváló.
Tojás
A tojás nemcsak D-, hanem A-vitaminban is gazdag, amely a hajad és a bőröd egészségét is védi. A tojásos reggelik nagyon népszerűek és elronthatatlanok, nem kell őket túlgondolni - így főzz keménytojást, hogy biztosan ne repedjen meg és a héját is könnyen le tudd szedni.
Zabpehely
A zabpelyhet a sportos életmódot kedvelők és az alakjukra odafigyelők fogyasztják nagy mennyiségben, főleg zabkása formájában. Ez a gabona rostban gazdag, így segíti az emésztést, kellemesen eltelít, miközben nem dobja meg a vércukorszintet. Emellett gazdag D-vitaminban is. Ezeket a recepteket készítsd el, ha változatos fogásokat ennél.
Narancslé
Ha frissen facsart narancslevet iszol a reggelidhez, nemcsak támogatod az immunrendszeredet, hanem D-vitaminhoz is juttatod. Arra figyelj, hogy a narancslé viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz cukrot.
Fotó: Getty Images