Nem csak az immunrendszert erősíti, a súlyodat is kordában tartja – Az ómega-3 zsírsav előnyei
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Védi a szívedet, de még a depresszió kialakulásának kockázatát is csökkenti az ómega-3 zsírsav, amelyet mindenképpen megfelelő táplálkozással és ha kell, plusz vitaminokkal kell bevinned, mert a szervezeted nem képes előállítani.
Az élelmiszerek közül a legjobb ómega-3-forrás a hal, amelyből sajnos Magyarországon nem esznek eleget. A halak közül a tengerben élő fajtákban, így például a tonhalban, a lazacban és a szardíniában található a legtöbb ómega-3 zsírsav. A lazacot érdemes beiktatni az étkezésedbe, ezt a tejszínes-spenótos mártásban sült filét még akkor is szeretni fogod, ha eddig alapvetően nem tartozott a kedvenceid közé ez a halfajta. A lazac ezenkívül remek D-vitamin-forrás is, amely az őszi-téli fényhiányos időszakban biztosan kelleni fog.
Az ómega-3 az a zsírsav, amely nemhogy hátráltatja, hanem kifejezetten segíti a fogyókúrádat. A többszörösen telített, vagyis egészséges zsírok közé tartozik az ómega-3 is, amelyből naponta 1000-2000 milligrammot ajánlott bevinni. Ezeket a zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért mindenképpen pótolnod kell. Sajnos az elégtelen halfogyasztás is hozzájárul ahhoz, hogy sokan nem képesek fedezni az ajánlott beviteli mennyiséget. Az ómega-3 úgynevezett jó zsír, így ne félj az ezt tartalmazó élelmiszerektől.
Nem csak halakban van jelen
Az ómega-3 zsírsavak nemcsak a tengeri halakban, hanem növényi olajokban is megtalálhatóak. A dió, a szójabab, a tökmag vagy a chiamag is tartalmazza. Az extraszűz olívaolaj vagy a lenmagolaj is tökéletes forrása, érdemes ezekkel meglocsolni a salátádat. A zöldségek közül az avokádó, a brokkoli, a kelkáposzta, a zöldbab, a római saláta, a gyümölcsök közül a málna és a szamóca tartalmazza ezt a zsírsavat.
Jót tesz az immunrendszernek
Az ómega-3 zsírsavak számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek segítenek az egészséged megőrzésében. Talán az egyik legfontosabb, hogy a vér koleszterinszintjét szabályozzák, így csökkentik a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázatát. Sajnos Magyarországon a depresszió szinte népbetegség, de kutatások szerint azokban az országokban, ahol ómega-3-ban gazdag halakat fogyasztottak, kevesebb volt a depressziós eset.
A látásodra is jó hatással van, már egészen a születéstől fogva védi a szem egészségét. A szervezetben előforduló gyulladásokat is csökkenti, ha rendszeresen fogyasztasz ómega-3-at tartalmazó élelmiszereket vagy készítményeket. A csontritkulás ellen is véd, hiszen erősíti a csontokat és ellenállóbbá teszi az ízületeket. Ha rosszul alszol, akkor is érdemes ómega-3-ban gazdag készítményeket és ételeket fogyasztanod, mert ez a zsírsav javítja az alvás minőségét és hosszát is. A vastagbélrák és a mellrák kockázatát is csökkenti, ha megfelelő mennyiségben fogyasztod.
A fogyókúrádat is támogatja
Már néhány gramm halolaj segíthet a fölös kilóktól megszabadulni. Az ómega-3 fogyasztása fokozza az anyagcserét, így a felesleges zsír is könnyebben el tud égni. Ha sportolsz, az ómega-3 fogyasztásával javul a tüdőkapacitásod, így az állóképességedre is pozitív hatással van.
Fotó: Getty Images