Őszindító almás pite omlós tésztával: a mézeskalácsfűszerektől lesz illatos
A vékony, omlós tésztába rengeteg almás töltelék kerül: a desszertet fahéj, szerecsendió és reszelt citromhéj teszi tökéletessé!
A muffinrózsa és a hozzá hasonló desszertformációk a legmutatósabb nassolnivalók közé tartoznak, amelyek ráadásul különösebb konyhai jártasság nélkül is elkészíthetők. Nincs ez másként ezzel az almás változattal sem, amelynek kész leveles tészta az alapja, így neked csak az almát kell előkészítened, és rózsa formájúra alakítanod.
Bár a desszerthez tényleg nem szükséges sokéves cukrásztapasztalat, türelem azért kelleni fog. A ráfordított időért azonban garantáltan kárpótol ez a gyönyörű, fahéjjal és sárgabaracklekvárral készülő mennyeien finom nassolnivaló.
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe, csumázzuk ki, és egy éles késsel vagy mandolinszeletelővel vágjuk egészen vékonyra. Tegyük őket egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a citromlevet és 2 evőkanál cukrot, és addig áztassuk, amíg hajlíthatóvá nem válnak. Ez kb. 10-15 percet fog igénybe venni. Ha letelt az idő, akkor szűrjük le az almákat, és hagyjuk, hogy lecsepegjen róluk a felesleges folyadék.
Közben kenjünk ki olajjal egy muffinsütőt. Hajtogassuk ki az egyik leveles tésztát, és a rövidebbik oldalától indulva vágjunk belőle 4 szabályos, hosszú csíkot. Ismételjük meg a másik tekercs leveles tésztával is.
Ezután minden csíkot kenjünk meg vékonyan baracklekvárral, és egymást részben fedve sorakoztassuk rá az almaszeleteket úgy, hogy kissé lelógjanak a tésztáról. A maradék 1 evőkanál cukrot keverjük össze a fahéjjal, szórjuk meg vele az almákat, hajtsuk rájuk a tészta szabad, almával nem borított részét, és szorosan csavarjuk fel.
Ismételjük meg a folyamatot a maradék 7 tésztacsíkkal is, majd helyezzük a muffinrózsákat az előkészített sütőformába.
30-35 perc alatt süssük őket aranyszínűre 180 fokra előmelegített sütőben. Ha az almaszirmok túl hamar elkezdenek megpirulni, takarjuk le őket sütőpapírral vagy alufóliával, és folytassuk a sütést.
Hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd porcukorszórással vagy vaníliafagyival fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu