10 szuper finomság leveles tésztából: édes és sós recepteket is mutatunk
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
A hűtőben mindig érdemes leveles tésztát tartani, mert gyorsan és sokoldalúan felhasználható, reggeli, vacsora és még vendégváró is készíthető belőle.
A leveles tészta mindig jól jön, hisz tényleg rengetegféle finomság készülhet belőle, nem várt helyzetekben is a segítségedre lehet.
A leveles tésztát házilag is el lehet készíteni, de praktikus, ha a bolti kész változatból is tartasz otthon a fagyasztóban, sokáig eláll. A tésztából édes és sós finomságok is gyárthatók. Az egyik legkedveltebb változat, ha virslivel vagy kolbásszal töltve kerül a sütőbe, de rengetegféle péksütemény is gyártható belőle. Nemcsak egyszerűbb fogásokat, hanem igazi főúri ételt is az asztalra lehet tenni leveles tésztából. Töltsd meg lazaccal vagy csirkével, told a sütőbe, majd gombamártással nyakon öntve kínáld.
Bármilyen finomságot is próbálj ki levelesből, nem fogsz benne csalódni, mutatjuk a mi kedvenc receptjeinket, fedezd fel őket bátran.
Töltött kifli leveles tésztából
A mutatós töltött kifli krémsajttal, sonkával és sajttal felturbózva készül. Az összeállítása egyszerű, nincs vele sok munka. A finomság remek választás baráti beszélgetésekhez, jól bírja a csomagolást, ezért uzsonnaként is érdemes az iskolatáskába rejteni. Ha szereted az intenzív ízeket, akkor a krémsajtot bátran gazdagítsd zöldfűszerekkel.
Krémes leveles tésztából
A krémes a cukrászdák ékköve, sokan csak emiatt a csodás desszert miatt térnek be a sütemények palotájába. Krémest házilag is süthetsz, igaz, a hagyományos verzió elkészítése időigényes, és igényel némi tudást, de leveles tésztából is összehozható egy egyszerűbb változat. A krémesnél fontos, hogy a tészta vékony és ropogós legyen, ezért mielőtt sütőbe tolnád, villával szurkáld meg, így nem emelkedik meg.
Sült körte leveles tésztába tekerve
A leveles tésztába csomagolt körte látványos finomság, mely egyszerűen készül. Fontos, hogy mielőtt a körte megkapná roppanós ruháját, posírozd. A folyadékban való főzés során a gyümölcs megpuhul és pluszízeket szív magába, úgy lesz igazán ízletes. A gusztusos különlegességet akár hétvégi családi ebéd alkalmával is elkészítheted, jól fog mutatni az étkezőasztalon.
Mákos-csokis babka
A mákos-csokis babka leveles tésztából készül, bár a látvány azt sugallja, trükkös finomság, igazából nagyon egyszerű az elkészítése. Teljesen kezdő konyhatündéreknek is sikerülni fog. Eredetileg kelt tésztából készül a finomság, de megúszósan is ki lehet próbálni leveles tésztával. A mutatós kalács akkor igazán finom, ha a töltelék bőséges.
Nyári mille-feuille
A látványos mille-feuille meglepően egyszerűen készül, érdemes bogyós gyümölcsökkel feldobva elkészíteni. A ropogós tésztalapok közt édes töltelék terül el, amit érdemes bőségesen használni. A mascarponés, habtejszínes krémhez vaníliakivonat is kerül, így sokkal kellemesebb lesz az íze, de ha különlegesebb esszenciát adnál a finomságnak, akkor narancsvirágvízzel dobd fel.
Paradicsomos pite leveles tésztából
A gusztusos paradicsomos pite leveles tésztából készül, kicsit olyan, mint egy pizza. A ropogós tésztán a lédús paradicsom mellett lágy kecskesajt és sült fokhagyma kap helyet, amitől igazán ízletes lesz a sós pite. Igaz, a sült fokhagyma elkészítése időigényes, de feltétlen próbáld ki, mert ettől lesz ellenállhatatlan a finomság.
Spárgával és sajttal töltött leveles tészta
A spárgával töltött leveles tészta mutatós és ízletes előétel, mely pillanatok alatt elkészül. A finomság friss spárgával készítve az igazi, de mirelitből is kivitelezhető. A zöldség mellett krémsajt is elfér a batyuban, így nem lesz száraz. Ha krémsajtot használsz, friss fűszernövényekkel dobhatod fel, úgy sokkal ízletesebb, de sonkát és reszelt sajtot is tehetsz a spárga mellé.
Áfonyás péksüti leveles tésztából
Az áfonyás péksüti tökéletes édes napindító, mely az uzsonnástáskában is elfér, és még vendégvárónak is tökéletes. A finomság mascarponés krémmel töltve készül, de helyette túrókrémet is használhatsz, áfonya helyett pedig más bogyós gyümölccsel is gazdagíthatod a tésztát. A krémnek mindenképp adj pluszzamatot, a mascarponéhoz a vanília passzol a legjobban, túróhoz reszelt citromhéjat keverj.
Krumplilepény leveles tésztából
A gyorsan összedobható krumplis lepény tökéletes harapnivaló, mely salátával kínálva ebédnek is tökéletes választás. A lepény tetején hajszálvékonyan terül el a burgonya rozmaringgal és fokhagymával ízesítve. A finomság tetejére kötelező a sajt, melyből érdemes kétfélét használni.
Húsos pite
A húsos pite nagyon tartalmas fogás, mely mély, összetett ízével hódít. A gazdag fogás hétvégi ebédként is megállja a helyét. Az elkészítése elég időigényes, mivel a ragu marhahússal készül, igényli a törődést.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Szász Eszter