Így készül az igazi bécsi szelet: borjúból, házi morzsával a legfinomabb

bszcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jól ismert óriás rántott szeletet otthon is élvezheted, dolgozz nagyobb vagy kisebb darab hússal, mindenhogyan isteni lesz.

A vékonyra klopfolt, panírban sült hússzeletet hagyományosan borjúhúsból készítik, de ma már inkább sertésből vagy pulykából kerül az asztalra, igaz, mindkét esetben csak úgy hivatkoznak a kedvencre, hogy bécsi módra készült. A hagyományos elkészítési módszer szerint akkor igazi a bécsi szelet, ha 100 naposnál nem idősebb a borjú, a húst pillangóvágással nyitják szét, majd papírvékonyra klopfolják, sertészsírban, valamint olvasztott vajban úsztatva sütik.  

rántott hús és a bécsi szelet készítésénél is fontos szerepe van a morzsának, törekedj a kiváló minőségre, a legjobb, ha házi készítésű morzsát használsz, lehetőleg császárzsemléből készültet. Tálalásnál kínálj citromgerezdeket a hús mellé, csepegtess egy kevés levet a szeletre, sokkal ízletesebb lesz.

Szereted a rántott húst? Ha igen, akkor olvasd el korábbi cikkeinket a témában, mutatjuk, hogy készítve lesz finom a rántott hús, de panírozásra és újramelegítésre is van tippünk, sőt, azt is elmondjuk, Budapesten hol eheted a legfinomabb rántott szeletet.

Borjú bécsi szelet

bszct

Hozzávalók 4 személyre

  • 600 g borjúfelsál vagy lapocka
  • olaj/vaj/zsír szükség szerint
  • só ízlés szerint
  • 2 bögre finomliszt
  • 3 darab tojás
  • 2 bögre zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágjuk 4-5 egyforma szeletre, majd fólia alatt, klopfolóval lapítsuk ki 4-5 mm vékonyságúra.

A kiklopfolt szeleteket mindkét oldalukon sózzuk. Az előkészített húst néhány órára hűtőbe tehetjük, vagy akár egy teljes éjszakára, de azonnal is nekiállhatunk a panírozásnak.

A paníralapanyagokat készítsük elő (liszt, tojás, zsemlemorzsa), és a szokásos módon panírozzuk be a húst. Vastag falú serpenyőben, bő, forró zsiradékban, oldalanként 2-3 perc alatt süssük aranybarnára.

A borjúszelet mellé kínáljunk bécsi burgonyasalátát és uborkasalátát is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük