Készíts házi BBQ-szószt: mutatjuk a lépéseket
Cseréld le a bolti BBQ-szószt egy finom házira, ami csupán fél óra alatt elkészíthető.
A házi BBQ-szósz olcsóbb és sokkal finomabb is, mint a boltiak. Ráadásul az alapanyagokat is te választhatod meg, így csökkentheted a tartósítószer mennyiségét a szószban.
Teljesen hétköznapi hozzávalókból készül, mint a ketchup, az almaecet vagy a mustár, az íze azonban nagyon különleges.
Tipp
A kész BBQ-szósz jól záródó edényben vagy üvegben kb. 2 hétig eltartható a hűtőben.
BBQ-szósz
Hozzávalók 20 adaghoz
- 360 g ketchup
- 120 ml almaecet
- 60 g Worcestershire-szósz
- 160 g barna cukor
- 2 ek mustár
- 1 ek paprika
- 2 tk hagymapor
- 1 tk őrölt fekete bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 120 ml víz
Elkészítés:
Az összes hozzávalót keverjük össze egy serpenyőben, majd kezdjük el forralni. Ha már forr, csökkentsük a hőt, és fedő nélkül, alacsony lángon főzzük kb. 30 percig, vagy amíg a szósz szépen be nem sűrűsödik.
Ízlés szerint adjunk hozzá még cukrot, vagy a fűszerek bármelyikéből egy picit, keverjük alaposan össze, majd vegyük le a tűzről.
A szószt szobahőmérsékleten hűtsük le, majd már kész is a fogyasztásra.
Amikor a szószt levesszük a tűzről, még érezni fogjuk annak markáns ecetillatát, illetve az íze is még csípős lehet, ezek azonban mind enyhülni fognak a hűtőben töltött idő során.
-
2024-05-08 10:32:01
-
2024-04-24 09:36:01
-
2024-03-26 08:52:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!