Könnyed bulgurgombóc fűszeres paradicsommártásban - Húsmentesen is laktató lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akár a maradék főtt bulgurt is felhasználhatod ehhez a gombóchoz, amely mellé már csak egy jó fűszeres paradicsommártást kell készítened.
A paradicsomos húsgombóc sokak kedvence, ezt az egészen egyszerű ételt nem lehet nem szeretni. A húsgombóc kicsit édesebben elkészítve a menzák fogása, de az amerikai változat is nagyon népszerű, ez utóbbit spagettin szervírozzák. A gombócban mindig van valamilyen kötőanyag, ez jellemzően a rizs. Ha húsmentesen készítenéd el, akkor ez a változat biztosan tetszeni fog, ahol a gombócot spenóttal kell összegyúrni, fűszerezni, úgy kínálni a paradicsommártással.
Ha maradnál a vega vonalnál, akkor a rizsnél is egészségesebb alternatíva a bulgur, amelyet nemcsak sima köretként ehetsz, hanem nagyon finom gombócokat is készíthetsz belőle. Kötőanyagként csicseriborsólisztet használj, ami szintén nagyon egészséges, de zabpehelyliszttel is sűrítheted. A gombócokat kicsit erősebben kell fűszerezni, mint gondolnád, a zöldfűszerek nagyon jól állnak neki.
A bulgur nagyon egészséges, lassan felszívódó szénhidrát, sokféle formában eheted, például jó fűszeresen elkészítve töltheted paprikába is. Ez a gombóc most tejszínes paradicsommártásba került, könnyed, mégis laktató lesz így.
Bulgurgombóc paradicsommártásban
Hozzávalók 8 adaghoz
Bulgurgombóc:
- 4 evőkanál csicseriborsóliszt
- 1 darab tojás
- 200 gramm bulgur
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 kávéskanál bazsalikom (őrölt)
- 1 kávéskanál oregánó (őrölt)
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 fej vöröshagyma (kisebb)
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet füstölt pirospaprika
- 1 csipet bors
Paradicsomszósz:
- 200 gramm paradicsompüré
- 100 milliliter tejszín
- 1 teáskanál barna cukor
- 0.5 darab vöröshagyma (kisebb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál bazsalikom (őrölt)
- 1 csipet kakukkfű
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A bulgurt főzzük meg, várjuk meg, amíg kihűl. A hagymát vágjuk egészen apróra, a fokhagymát nyomjuk össze. Keverjük össze az összes hozzávalót, formázzunk belőle gombócokat.
Készítsük el a paradicsomszószt. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsünk kókuszzsírt, dinszteljük meg rajta a hagymát. Tegyük rá a fokhagymát, majd a paradicsomszószt, keverjünk rajta egyet. Öntsük rá a tejszínt. Fűszerezzük, tegyük bele a cukrot, várjuk meg, amíg forr egyet, majd vegyük le a tűzről.
Közben lobogó sós vízben főzzük ki a gombócokat, nagyjából 3-4 perc alatt megfőnek. Amikor a gombócok készen vannak, óvatosan forgassuk bele őket a paradicsomszószba, majd alacsony lángon melegítsük át az egészet.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors