![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Paradicsomos gombóc hús nélkül – Spenóttal készül a vasban gazdag fogás
![31581275 2424279 c7aeb4566469eab7a26983168d5d1c15 wm](https://kep.index.hu/1/0/3504/35044/350446/35044617_2681919_24de791cebd598b5ec2db56bfb4ece5a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A menzás paradicsomos gombóc örök: aki szereti, próbálja ki ezt a húsmentes, rostban és ízekben gazdag verziót is.
Örök kedvenc a paradicsomos húsgombóc: akár olaszos, marhahúsos verzióban eszed spagettivel, akár a klasszikus menzás változatban. Ha kivonod belőle a fő alapanyagot, majd hozzáadsz ezt-azt, hogy kerüljön bele plusz íz és rost, teljesen új, mégis nosztalgikus fogás születik belőle.
A húsgombócban alapból is van rizs, így annyira nem szokatlan alap ez a gabona a golyóhoz, a leveles spenót pedig nagyon jó ízt ad neki. Egyetlen nehézsége, hogy a spenót rengeteg levet ereszt, így az étel elkészítésének kulcsmozzanata a spenótból kiengedett folyadék eltávolítása. Enélkül a gombócok nem fognak egyben maradni.
A másik változás a paradicsomszószban következett be, amelyet vöröslencsével kell sűríteni. A vöröslencse nem csak önmagában lehet szuper alap főzelékhez, leveshez, de mártások besűrítésére is kiválóan alkalmas, nem beszélve arról, mennyire megdobja az étel vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmát.
Ha mégis húsos ételt ennél, akkor ezt a húsgolyót készítsd el, ami spenóttal és paradicsomszósszal tökéletes feltét lesz tésztára. Ha a tésztát most kihagynád, akkor készíts csak gombócokat, besamelmártással tálald, meglátod, milyen sikered lesz.
Spenótos rizsgombócok
![spenotos rizsgomboc cikkhez](https://kep.index.hu/1/0/3158/31581/315812/31581289_49e9fe0d89639b16097575bed3104f9d_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 gramm rizs
- 200 gramm leveles spenót
- 2 darab tojás
- só, bors
- 50 gramm reszelt parmezán/grana padano
- őrölt szerecsendió
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 7 deciliter passzírozott paradicsom
- 150 gramm vöröslencse
Elkészítés:
A rizst kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt, kevés sóval félkészre főzzük. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni.
A spenótot kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Amikor összeesett, szűrőbe tesszük és hagyjuk lecsöpögni. Kinyomkodjuk, amennyi folyadékot tudunk, annyit kipasszírozunk belőle, majd deszkán felaprítjuk, elkeverjük a rizzsel és a tojással, a reszelt sajttal.
A mártáshoz apróra vágjuk a hagymát, kevés vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, felöntjük a paradicsommal, felforraljuk. Beletesszük a lencsét és még két deci vizet öntünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, alacsony lángon rotyogtatjuk. Míg fő, a rizsből gombócokat formálunk, majd egyenként a rotyogó mártáshoz adjuk. Alacsony lángon főzzük, míg a lencse is megpuhul és a gombócok is megfőnek.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!