Mandulás olasz keksz alig valamiből: napokig eláll a finom süti
A ropogós olasz keksz egyszerűen készül, szuper nassolnivaló, amely légmentesen tárolva hetekig megőrzi tökéletes állagát.
Egy kis nassolnivaló mindig jólesik, főleg, ha házi finomságról van szó. A csokis keksz nagyon egyszerű recept szerint készül, kezdők is sikerrel összedobhatják. Érdemes belőle dupla adaggal gyártani, mivel rájár majd a család. Ha pedig feltankolnád az otthoni nasikészletet, akkor is jó ötlet nagy adagban készíteni, mivel jól zárható dobozban hetekig eláll.
A finomság megalkotása nem rejt sok veszélyt, de a bekevert masszának muszáj a hűtőben pihennie, akár egy estét is eltölthet a hidegen. Így áll össze, lesz jól formázható. Szóval ne hagyd ki a hűtőben történő pihentetést, mert akkor nem lesz a masszából keksz!
A vajat és a csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd tegyük félre, és várjuk meg, míg szobahőmérsékletűre hűl.
A tojást a cukorral keverjük fehéredésig. Ezután adjuk hozzá az olvasztott csokit és a vaníliát.
Egy másik tálban a lisztet forgassuk egybe a sóval és a sütőporral.
A lisztes keveréket forgassuk egybe a tojásossal, majd tegyük hűtőbe 2-3 órára.
A pihent, hideg masszából formázzunk tetszőleges golyókat. A golyókat forgassuk porcukorba, majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A kekszeket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu