Omlós, olasz citromos keksz: alig kell hozzá valami

Citromos-keksz-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egyszerű, gyors, és bármelyik évszakban ugyanolyan finom: kevés hozzávalós nasi letisztult ízvilággal.

A citromos desszertekben az a legjobb, hogy egész évben szezonjuk van. Nyáron azért jók, mert a legnagyobb kánikulában is képesek felfrissíteni, ugyanakkor télen, a gyümölcsszegény hónapokban is kéznél van a citrom. Ehhez a kekszhez ugyanakkor a citromon kívül nem sok más hozzávalóra lesz szükséged: a liszt, a cukor, a zsiradék és az ízesítők mellett csupán almaszószt kell beszerezned vagy otthon elkészítened.

Ebben a receptben ugyanis az almaszósz helyettesíti a tojást, így puhább és szaftosabb is lesz a süti. Amiatt pedig ne aggódj, hogy almaíze lesz a keksznek: a sok citromlé és citromhéj mellett erre nincsen sok esély. Ha kíváncsi vagy további tojáspótló alternatívákra is, akkor itt olvashatsz róluk részletesebben.

Olasz citromos keksz

Citromos-keksz

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 100 g növényi vajalternatíva
  • 80 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 g almaszósz (kb. 3-4 ek.)
  • 1 db biocitrom leve (50 ml) és reszelt héja
  • 250 g finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • kristálycukor és porcukor a hempergetéshez
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük egy nagyobb tálba a vajalternatívát, a cukrot és vaníliás cukrot, és kézi mixerrel habosítsuk fel. Adjuk hozzá az almaszószt, a citromlevet és -héjat, és dolgozzuk össze.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, és adagoljuk a folyékony hozzávalókhoz. Egy spatulával alaposan keverjük össze, majd kézzel is gyúrjuk 1-2 percig, vagy amíg egy puha, sima, kissé ragacsos tésztát nem kapunk. Formázzunk belőle korongot, csomagoljuk fóliába, és 1 óráig pihentessük hűtőben.

Ha letelt az idő, vegyük ki, és szaggassunk belőle dió nagyságú darabokat. Formázzuk szabályos golyókká, és először kristálycukorba, majd porcukorba forgassuk őket. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe (3-4 cm-es távolságokkal), majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük aranyszínűre.

Kihűlés után fogyasszuk, és légmentesen zárható edényben tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon