Krémes Pavlova-torta lédús eperrel: maradék tojásfehérjéből is készülhet

pavlova2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A habcsók kívülről ropogósra sül, miközben a belseje krémes, amit még megkoronáz a tejszínes krém és az édes gyümölcs.

Ha van maradék tojásfehérjéd a hűtőben vagy a fagyasztóban, abból is elkészítheted ezt a mennyei sütit, de ha nincs, akkor se hagyd ki, megéri rááldozni pár darab tojást. A Pavlova-torta alapja lényegében egy nagyobb méretű habcsók, amely fészekként öleli körül a tejszínes krémet és az édes epret.

A textúrák játékától lesz izgalmas a mutatós torta, hiszen a tojáshab külseje ropogósra sül, miközben belül krémes, a tejszínhab pedig selymes. Hogy még finomabb legyen, a tetejére halmozott epret porcukorral kell összekeverni, majd állni hagyni, így levet ereszt, az édes gyümölcsös szirup pedig átitatja a krémet és a habcsókot is. 

Mivel a Pavlova-torta sikere a tojáshabon áll vagy bukik, fontos, hogy stabil és szilárd legyen, ne repedezzen meg vagy essen össze. Ennek érdekében egy kevés sóval és ecettel érdemes felverni, úgy biztosan fényes és csúcsos lesz, a keményítő pedig a ropogós külsejéről gondoskodik. 

Epres Pavlova-torta

pavlova

Hozzávalók 12 szelethez

  • 6 darab tojásfehérje
  • 1 csipet
  • 1 kk ecet
  • 300 gramm cukor
  • 1 tk citromlé
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 ek keményítő
  • 500 gramm eper
  • 2 ek porcukor
  • 375 ml habtejszín
  • 120 gramm tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét, a sárgájára most nem lesz szükség.

Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, rajzoljunk rá egy 23 centi átmérőjű kört, fordítsuk meg a papírt. Melegítsük elő a sütőt 120 fokra.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá a sóval együtt. Amikor már nagyjából összeállt, kezdjük el hozzáadagolni a cukrot, verjük vele fényes, kemény habbá. A végén keverjük bele az ecetet, a citromlevet és 1 teáskanál vaníliát. Szitáljuk bele a keményítőt is, egy spatula segítségével forgassuk vele össze.

A tojáshabból készítsünk egy „fészket” a sütőpapírra, egy 23 centis körre lesz szükségünk, amelynek a szélei magasak, a közepe viszont lapos. Toljuk a tojáshabot a sütőbe 90 percre, majd kapcsoljuk le a sütőt. Hagyjuk benne még 1 órát száradni, ne nyissuk ki az ajtót.

Az epret tiszítsuk meg a zöld levelektől, majd vágjuk szeletekre vagy félbe. Keverjük össze a porcukorral, hagyjuk állni, míg levet ereszt.

Közben a habtejszínt verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a tejfölt, és a maradék 1 teáskanál vaníliát is keverjük bele.

Kanalazzuk a kihűlt habcsók közepébe a habtejszínt, majd helyezzük rá az epret is a kiengedett édes lével együtt. Azonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük