Grillezett, fehérborban pácolt padlizsánszeletek – Könnyed nyári köret húsok mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Igazi nyári köret ez a grillezett padlizsán, amit fehérboros pác tesz még pikánsabbá.
A padlizsán igazán hálás zöldség, nemcsak krémek vagy köretek tökéletes alapanyaga, hanem főételként is megállja a helyét. Egyedül nyersen nem fogyasztható. Nagyon egészséges, káliumot, folsavat, magnéziumot, B3-, B6-, C- és K-vitamint és nagy mennyiségű rostot tartalmaz.
Vásárlásnál arra ügyeljünk, hogy fényes héjú, ép, nyomásra nem reagáló darabokat válasszunk. Otthon igyekezzünk gyorsan felhasználni, mert a hideget nem szereti, viszont szombahőmérsékleten nem áll el túl sokáig. Feldolgozva, grillezve viszont hűtőben néhány napig tarthatjuk. Sokáig tartotta magát, hogy a padlizsánt be kell sózni elkészítés előtt, hogy ne legyen keserű, de ma már nem jellemző a padlizsánokra a kesernyés íz, így ez a lépés megspórolható.
Fehérborban pácolt padlizsánszeletek
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab padlizsán
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab chilipaprika
- ízlés szerint oregánó
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a padlizsánokat, vágjuk körülbelül fél centiméter vastag szeletekre. Mossuk jól át, majd tegyük egy papírtörlőre száradni. A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre, a chilipaprikát is vágjuk apróra.
Forrósítsuk fel a grillt, majd pirítsuk meg a padlizsánok mindkét oldalát. Amikor elkészültek, tegyük egy tálba.
Egy kis tálba öntsünk olajat, fehérborecetet, bort, sózzuk, borsozzuk, tegyük rá a felszeletelt fokhagymát, a chilipaprikát és az oreganót, jól keverjük össze, majd egyenletesen öntsük rá a padlizsánszeletekre. Takarjuk le a tálat, tegyük hűtőbe 5-6 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Getty Images