5 perces, hideg fokhagymás mandulakrémleves ropogós szőlőszemekkel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Folytatódik kitartó vonzalmam a turmixgépes levesek iránt, most viszont nem ékegyszerűségű, hanem egy fokkal, de tényleg csak egy apró fokozattal különlegesebb leves következik. A különlegessége is inkább az alapanyagaiban és nem az elkészítési módjában rejlik.
Sokat elárul erről a levesről az angol gasztromagazinokban fellelhető káosz, ami az elnevezése körül uralkodik. Az eredeti neve Ajo blanco, ami azt jelenti, fehér fokhagyma.
Fokhagyma- vagy mandulakrémleves?
A spanyol elnevezés tehát azt sugallja, hogy ez az alapanyag határozza meg az ételt, pedig tulajdonképpen a fokhagyma csak egy fűszer. A leves fő összetevője a mandula, ugyanakkor van benne még kenyér is. Így aztán hol fokhagymakrémlevesként, hol mandulakrémlevesnek nevezik.
A lényeget tekintve ez tulajdonképpen mindegy: ha van otthon hozzá minden, ezt is ugyanúgy öt percbe kerül elkészíteni, mint bármelyik másik korábban bemutatott nyári turmixgépes levest. A szűk keresztmetszet csupán a blansírozott mandula, de ezt is elég sok helyen lehet kapni, és otthon, kézzel sem nagy ügy előkészíteni. Egyszerűen le kell önteni a mandulát forró vízzel, majd egyenként lehúzogatni róla a héjat.
Szőlő vagy dinnye, mint levesbetét
Mint minden hideg leves, az Ajo blanco is jól behűtve a legjobb. Most szőlőt használtam levesbetétnek, de szoktak bele tenni sárgadinnyét is, legközelebb biztosan azzal fogom csinálni, mert nagyon illik a képbe és a szezonba is. Érdemes a turmixolás előtt félretenni pár szem mandulát is levesbetétnek, úgy még izgalmasabb lesz az állaga.
Fokhagymás mandulakrémleves (Ajo blanco)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 szelet kenyér
- 2 evőkanál almaecet
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 gramm blansírozott mandula
- 5 deciliter hideg víz
- 3 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint szőlő
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors