Sűrű csicseriborsó-krémleves: hús nélkül is nagyon laktató
A csicseriborsó-krémleves melengető és laktató bevezetője az ebédnek vagy a vacsorának.
A csicseriborsó rendkívül egészséges csemege. Erényei közé sorolandó, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, rosttartalma miatt segíti az emésztést, alacsony zsírtartalma miatt pedig diétába is beilleszthető. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendbe is érdemes beiktatni. A csicseriborsó remek A-, B1-, és B6-vitamin-forrás, található benne kalcium, magnézium, vas és cink, ezek az ásványi anyagok hozzájárulnak a csontok védelméhez, erősítéséhez.
A csicseriborsót szárított és konzerves formában is beszerezheted. Ha az egyszerűbb megoldást keresed, a konzerves változat a jobb választás. Ha szárítottal dolgozol, és levest vagy főzeléket készítesz belőle, érdemes előző este vízbe áztatni.
A csicseriborsóból remek nassolnivalót is összedobhatsz, mely nem csak uzsonnára remek választás. A finomságot bátran kipróbálhatod salátába forgatva, de krémlevesekhez is használhatod levesbetétként. A csicseriborsós nasit bátran fűszerezheted, jól passzol hozzá a curry, gyömbér, fokhagyma, koriander, citromlé, füstölt vagy csípős paprika.
A csicseriborsót csepegtessük le, ha szükséges, a nedvességet papírtörlővel itassuk fel a szemekről.
A csicseriborsót borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd csorgassunk rá kevés olajat, és ízesítsük sóval és a választott fűszerekkel ízlés szerint. Forgassuk össze.
A csicseriborsót toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre. Félidőnél óvatosan forgassuk át a szemeket, hogy egyenletesen tudjon sülni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu