Illatos zöldséges rizs vajon pirítva: sütőben puhul a köret
Ha feldobnád az untig ismert köretet, friss zöldségekkel és zöldfűszerrel keverd össze a rizst, majd a sütőben főzd puhára.
A rizses egytál sokféle változatban hódít. Ismertek olyan receptek, melyekben a hús dominál, de csak zöldséggel vagy gyümölccsel is el lehet készíteni. Bár általában olajon szokás megfuttatni a rizst vagy a zöldségeket, a piláf esetében alaplében puhulnak a hozzávalók, zsiradék hozzáadása nélkül. Rizs helyett bulgurral is érdemes kipróbálni.
A gombás piláf készülhet csak egyfajta gombából, például csiperkéből, de sokkal jobb lesz a végeredmény, ha különbözőeket vegyesen használsz. Tálalásnál érdemes frissen facsart citrom levével és reszelt héjával dúsítani az ételt, de reszelt sajttal is fokozhatod az ízélményt.
A vöröshagymát ízlés szerint szeleteljük fel.
Egy tapadásmentes serpenyőbe öntsük 2 evőkanál alaplevet, adjuk hozzá a hagymaszeleteket, 5-6 perc alatt pároljuk puhára. Ha szükséges, öntsünk még hozzá alaplevet.
A gombát és a fokhagymát ízlés szerint vágjuk fel, majd adjuk a hagymához.
Körülbelül 3-4 perc után a rizst is keverjük a gombás hagymához, öntsük fel a maradék alaplével.
A rizzsel gazdagított keveréket fűszerezzük sóval, borssal és rozmaringgal.
Az ételt fedjük le, alacsony láng felett főzzük addig, amíg a rizs megpuhul (20-25 perc).
Tálalásnál citrom reszelt héjával és facsart levével tehetjük izgalmasabbá, vagy szórjunk rá finomra aprított metélőhagymát, petrezselymet, és még sajttal is dúsítható.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu