Illatos zöldséges rizs vajon pirítva: sütőben puhul a köret

zöldségesrizs2 (2)
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha feldobnád az untig ismert köretet, friss zöldségekkel és zöldfűszerrel keverd össze a rizst, majd a sütőben főzd puhára.

Ha egyszer rászoksz a sütőben sült rizsre, nehéz leállni vele. Mindig pergős, sosem ragacsos és tapadós, épp olyan, amilyen a nagykönyvben meg van írva. Az alapreceptet itt találod, most azonban egy zöldséges verziót mutatunk.

Ebben a változatban vajon pirul a rizs, mielőtt a sütőbe kerül, így pluszízt is kap, illetve nem kell attól félni, hogy összeragadnak a szemek. A rizs először minden nélkül, alaplében puhul, majd mikor már beszívta a folyadék nagy részét és nagyjából puha, mehetnek mellé az apróra vágott zöldségek és a zöldfűszer is. Az sem baj, ha a rizs alja picit lesül, csak még finomabb lesz a pirult részektől. 

Zöldséges rizs sütőben készítve

zöldségesrizs

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 50 gramm vaj
  • 350 gramm rizs (hosszú szemű)
  • 800 ml alaplé
  • ízlés szerint bors
  • 1 csapott tk
  • 2 szál szárzeller
  • 2 db répa
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk vagy olajozzunk ki egy sütőtálat.

A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Adjuk hozzá a rizst, majd addig pirítsuk, míg itt-ott halványbarna színt nem kap.

Öntsük fel a rizst az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd a forró keveréket öntsük át a sütőtálba. Fedjük le fóliával, toljuk a sütőbe 15 percre.

Amíg készül a rizs, aprítsuk össze a petrezselymet; pucoljuk meg, vágjuk kis kockákra a répát; tiszítsuk meg, vágjuk szeletekre a szárzellert.

Vegyük ki a rizst a sütőből, ekkorra a folyadék nagy részét már magába szívta. Keverjük bele a répát és a zellert, illetve a petrezselymet. Fedjük le ismét, majd tegyük vissza még 20 percre.

Ha elkészült, vegyük le a fedelét, majd citromlével locsoljuk meg, keverjük egybe. Rögtön tálalhatjuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük