Zöldséges sült tofu: a belseje lágy, kívül ropogós
Ha nem kívánod a nehéz, húsos ételeket, miért nem dobsz össze ízletes, könnyű sült tofut különféle zöldségekkel?
A tofu az egyik leghasznosabb alternatív alapanyaga a húsmentes táplálkozásnak, hiszen különösen magas fehérjetartalommal bír, és sokoldalúan felhasználható. Készíthetsz belőle szószokat, pohárkrémeket, pörköltet, grillezheted, panírozhatod és kisütheted, akár egy szelet húst, de még reggeli rántotta is lehet belőle.
Most a grillezett tofu titkáról rántjuk le a leplet. Mint minden más tofus recept esetében, a fűszerezésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetned. Ahhoz, hogy ízletes legyen a belőle készült ételed, erőteljesebben ízesítsd, és ha teheted, pácold be már előző este, hogy jól átjárják az aromák. Tehát míg egy rántott húsnak elég egy kis só és bors, addig a tofuhoz intenzívebb fűszerekre lesz szükséged.
A tofuról öntsük le a folyadékot, mossuk le, és egy papírtörlővel nyomkodjuk ki a levét. Vágjuk négybe, hogy körülbelül tenyérnyi méretű, szabályos szeleteket kapjunk.
Az olajat keverjük össze a fűszerekkel, a fokhagymát reszelve adjuk hozzá.
Minden szeletet alaposan kenjünk be a fűszeres olajjal, helyezzük egy tányérra, fóliázzuk le, és tegyük hűtőbe minimum 3 órára, de akár egy egész napig is pácolódhat.
Mindkét oldalán süssük magas hőfokon, de csak 2-3 percig oldalanként (vagy amíg szép aranybarnára pirul a fokhagymás pác), különben kiszárad. Más grillzöldségekkel vagy tetszés szerinti körettel tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu