Illatos, fűszeres indiai vajas csirke: rizzsel és lepénykenyérrel az igazi

vajascsirke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csirkemellkockák joghurtos, fűszeres pácban pihennek, csak utána kerülnek a serpenyőbe pirulni, hogy aztán krémes szaftban puhuljanak.

A vajas csirke nagyon kedvelt fogás Indiában, finom, szaftos, laktató, ráadásul nagyon egyszerűen el lehet készíteni otthon is.

Az indiai ételek jó fűszeresen készülnek. Amíg fő a csirke, szó szerint az egész lakást beterítik majd a csábító illatok, alig várja az ember, hogy elkészüljön a fogás. A csirkemellkockák krémes szaftban kerülnek a tányérra, jólesik majd tunkolni, ezért lepénykenyeret is kínálj mellé.

Indiai vajas csirke

ivcsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dekagramm csirkemellfilé
  • 300 milliliter tejföl vagy joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál garam masala
  • 1 teáskanál csilipehely
  • 1 teáskanál koriander
  • 1 teáskanál gyömbér
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lila hagyma
  • 400 gramm paradicsom passata
  • 280 milliliter főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét vágjuk közepes méretű kockákra.

A tejfölt vagy a joghurtot tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, római köményt, garam masalat, csilipelyhet, koriandert, gyömbért, sót és borsot, alaposan keverjük egybe, majd keverjük hozzá a csirkemellkockákat. A húst fedjük le, és 1-2 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

2 evőkanál vajat olvasszunk fel, ha szükséges, több is lehet, majd dobjuk rá a csirkemellkockákat, pirítsuk addig, amíg szép színt kap a hús (15-20 perc), majd szedjük tányérra és tegyük félre.

A vöröshagymát és a lila hagymát vágjuk fel vékony szeletekre.

A serpenyőbe, amelyben a hús pirult, dobjunk bele 2 evőkanál vajat (több is lehet), majd forgassuk hozzá a hagymát, körülbelül 4-6 perc után öntsük rá a paradicsom passatát, a húskockákat is tegyük a serpenyőbe. Amikor a hús puha lesz (20-25 perc), a tejszínt keverjük a raguba, forraljuk egybe.

A vajas csirkét szórjuk meg friss petrezselyemmel, kínáljunk mellé rizst és lepénykenyeret.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük