Krémesre sült krumpliszeletek ropogós leveles tésztán: kétféle sajt koronázza meg

krumplislepény
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pillanatok alatt elkészül a krumplilepény, amely nassolnivalóként, de salátával vagy hússal kiegészülve teljes értékű fogásként is megállja a helyét.

Egyszerű fogás, egyszerű hozzávalókból, mégis az egyik legfinomabb étel, amit mostanában készítettem. A krumpli, a fokhagyma és a rozmaring szentháromsága dominál benne, kiegészítik és fokozzák egymás ízét. 

Tényleg egyszerű ételről van szó, mivel leveles tészta az alapja, szinte semmi munkád nem lesz vele. A tésztát meg kell szurkálni pár helyen, egyrészt azért, mert laposabb lepényt szeretnénk végeredményül, nem kell megemelkednie, és így tud távozni a gőz, másrészt, így a fűszeres olaj jobban átjárja.

A lepény tetejét pirult sajt koronázza meg, ne spórolj vele, érdemes kétfélét használni, a parmezán és a mozzarella nagyon jó választás.

Krumplis lepény leveles tésztából

krumplislepény2

Hozzávalók 8 szelethez

  • 275 gramm leveles tészta
  • 1 ek olívaolaj
  • 200 gramm krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk rozmaring
  • ízlés szerint
  • 200 gramm mozzarella
  • 50 gramm parmezán
  • kevés tej
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, gyaluljuk hajszálvékony szeletekre.

Az olívaolajat keverjük össze a zúzott fokhagymával és a rozmaringgal.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapíral, majd tegyük rá a 40x25 centisre kinyújtott leveles tésztát. A szélein hajtsunk vissza fél centit, hogy egy kis peremet képezzünk.

Szurkáljuk meg a tésztát villával pár helyen. Kenjük meg a fűszeres olívaolajjal, majd rendezzük el rajta a krumpliszeleteket. Ízlés szerint sózzuk. 

Szórjuk meg a kétféle sajttal. A széleit kenjük le tejjel.

Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarna nem lesz.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük