Kvíz: kitalálod, melyik alapanyag nem kell ezekbe a magyaros ételekbe? Teszteld a tudásod!
Ebben a kvízben megmutathatod, mennyire vagy jártas a magyar gasztronómiában.
A gombapaprikás a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb étele, mégis kevés figyelmet kap. Pedig szuper húsmentes opció, ráadásul télen-nyáron egyaránt könnyen elkészíthető. Én mindig sok tejföllel és kevesebb paprikával készítem, úgy érvényesül igazán a gomba zamata.
A tejmentes verzió nem sokban tér el az eredetitől, mindössze a tejfölt cseréltem le, és kókuszjoghurttal helyettesítettem. Mivel viszont a kókusz természetéből adódóan semleges ízű – hidd el, nem lesz kókuszízű a gombapaprikásod –, a tejfölre jellemző savanykás karaktert az almaecet hozza ki az ételből.
Ha bizonytalan vagy a gomba tisztítását és előkészítését illetően, akkor ebben a cikkben olvashatsz róla bővebben.
A gombát tisztítsuk meg, a csiperkét szeleteljük fel, a laskagombát pedig tépkedjük tetszőleges darabokra.
Egy közepes edényben forraljunk enyhén sós vizet, és a csomagoláson szereplő leírásnak megfelelően főzzük meg benne a tésztát.
Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, majd dinszteljük meg benne a hagymát és a fokhagymát. Ha már üveges, adjuk hozzá az apróra vágott paprikát, és együtt is pirítsuk őket 2-3 percig.
Adjuk a paprikás alaphoz a gombát, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a paprikával, és öntsük fel 2 dl vízzel. Fedő alatt, alacsony hőfokon 5-6 percig pároljuk.
Készítsünk habarást: keverjük el a lisztet 2-3 evőkanál joghurttal, majd ha csomómentes, adjuk hozzá a maradék joghurtot is.
Kanalazzuk az időközben megpuhult gombára, és alaposan keverjük el. Forrástól számítva fél percig főzzük, majd adjuk hozzá az almaecetet és a petrezselymet, alaposan keverjük meg, és vegyük le a tűzről. Kóstoljuk meg, és igény szerint adjunk hozzá még kevés sót.
Szűrjük le az időközben megfőtt tésztát, tegyük tányérokra, és kanalazzuk rá a gombapaprikást. Tetszés szerint savanyú uborkával fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu